Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.B. ]

30. 12. 2019. 10:40   >>  10:40

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Novi IPARD javni poziv u februaru

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je objavljivanje narednog, drugog po redu, javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji kroz IPARD program planirano za 18. februar 2020. godine.

Ministarstvo ovim, kako navode, omogućava poljoprivrednim proizvođačima da se u što većem broju, na vrijeme i kvalitetno pripreme za apliciranje na javni poziv kroz koji mogu dobiti bespovratnu podršku u iznosu i od 60 do 70 odsto investicije za unapređenje proizvodnje.

"Iskustvo iz prethodno realizovanog, prvog IPARD javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji, dobra je osnova za pripremu, kako proizvođača koji će se prvi put prijaviti, tako i onih koji nijesu uspjeli da ispune uslove prethodnog javnog poziva. Svima njima sugestija je da narednih skoro dva mjeseca iskoriste da pripreme projekte i počnu spremati potrebnu dokumentaciju, kako bi se uspješno prijavili i ugovorili podršku. Za sve informacije i savjete u tom cilju, predstavnici Ministarstva i savjetodavnih službi na raspolaganju su poljoprivrednim proizvođačima, a nakon objavljivanja javnog poziva biće organizovana i terenska info – kampanja za proizvođače iz svih opština", saopšteno je iz Ministarstva.

Podsjećaju da se finansijska podrška za ovaj javni poziv sastoji se od 75% sredstava obezbijeđenih kroz Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD), shodno Finansijskom sporazumu za IPARD II 2014-2020 i 25% nacionalnih sredstava obezbijeđenih od Vlade Crne Gore.

"Kroz IPARD podršku za primarnu poljoprivrednu proizvodnju poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€, sa bespovratnom podrškom do 60% prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije. Kroz ovaj poziv IPARD sredstva mogu dobiti proizvođači iz sektora mlijeka, mesa, proizvodnje jaja, voća, povrća ratarstva (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje), vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva i ribarstva", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Kroz prvi IPARD poziv ugovorene investicije od 17,3 miliona eura

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju i da je prvi IPARD javni poziv imao značajno interesovanje proizvođača.

"Ugovoreno je 245 projekata ukupne vrijednosti investicija u iznosu od 17,3 miliona eura, za šta je opredijeljena bespovratna podrška u iznosu od 9,5 miliona eura. Realizacija ovih investicija je u toku. Ugovorena je nabaka 185 traktora i oko 200 komada različite priključne mehanizacije. Izgradiće se ili rekonstruisati 43 objekta, 11 plastenika i 13 objekata za smještaj stoke. Planirano je podizanje ili rekonstruisanje 10 zasada iz sektora voćarstva ili vinogradarstva", piše u saopštenju.

Nakon objavljivanja drugog javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji kompletna dokumentacija biće dostupna na internet stranici za IPARD program - www.ipard.gov.me. Obrasci će se moći preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније