Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.B. ]

30. 12. 2019. 13:55 >> 14:01

PRIVREDNA KOMORA

Ekonomska stabilnost i privredni rast temelj za nove investicije

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović kazao je da je u 2019. godini privređivano u zdravom poslovnom ambijentu, stalno opadajuće nazaposlenosti, niske inflacije, rasta investicija i finansiranja potrošnje iz realnih izvora, što su pokazatelji koji, kako je kazao, zajedno sa ekonomskim rastom, zaslužuju da budu naglašeni i pohvaljeni.

Golubović se zahvalio premijeru Crne Gore Dušku Markoviću na doprinosu kvalitetnom dijalogu države i privrede sa zajedničkim ciljem da unaprijedimo uslove poslovanja i našu ekonomiju približimo standardima razvijenog evropskog tržišta.

Sumirajući privredne rezultate u godini za nama, on je istakao:

„Ostvarena ekonomska stabilnost i privredni rast su temelj za pokretanje novog investicionog ciklusa, prvenstveno kroz planirane projekte u saobraćaju, energetici, turizmu i poljoprivredi. Nove investicije dolaze na osnovu utemeljenih očekivanja da će se nastaviti povoljni trendovi u našoj ekonomiji, uključujući kontinuirano usklađivanje regulatornog okvira sa evropskom pravnom tekovinom.“

Golubović je podsjetio da Crna Gora pravi krupne iskorake u razvoju saobraćajne infrastrukture koja će, kako je rekao, uz bolje korišćenje lučkih kapaciteta i crnogorske željeznice, doprinijeti pozicioniranju naše države kao tranzitnog čvorišta regiona. Posebno je naglasio značaj izgradnje autoputa, od koga se u relativno kratkom periodu, mogu očekivati pozitivni multiplikativni efekti – podizanje nivoa privrednih aktivnosti na sjeveru Crne Gore, te ravnomjerniji regionalni razvoj. U tom kontekstu, konstatovao je da su značajni rezultati postignuti i u vazdušnom saobraćaju, pri čemu su Crnogorski aerodromi i nacionalni avioprevoznik zabilježili u 2019. rekordan broj putnika, što je jedan od pokazatelja veoma uspješne turističke sezone.

„Završetak elektroenergetskog kabla između Crne Gore i Italije je pokazao da naša privreda može ravnopravno da učestvuje u realizaciji projekata od strateškog značaja za Evropu. Pored ekonomskih benefita koje ćemo ostvariti na osnovu tranzita energije i zakupa prenosnih kapaciteta, podmorski kabal, zajedno sa planiranim investicijama u nove hidro, vjetro i solarne elektrane, otvara mogućnost za ekspanziju našeg energetskog sektora i prerastanje Crne Gore u značajnog izvoznika električne energije“, rekao je Golubović, dodavši da će ovi strateški projekti doprinijeti smanjenju deficita robne razmjene. 

Govoreći o rezultatima turističke privrede, predsjednik PKCG je istakao da su impresivni rezutati koje ostvaruje taj sektor nastavljeni i u ovoj godini, a izgrađeni hotelski kapaciteti visoke kategorije i drugi turistički sadržaji, učvršćuju status Crne Gore kao prestižne turističke destinacije.

Po njegovim riječima, naša zemlja, a posebno Kotor, prepoznati su kao jedno od vodećih kruzing odredišta u istočnom Mediteranu, dok dodatni kvalitet našoj ponudi daju novoizgrađene marine, koje doprinose razvoju jahting turizma.

Uz ocjenu da poljoprivreda i prehrambena industrija zaslužuju da budu posebno pomenuti, Golubović je istakao: „Naša država je znatno povećala agrarni budžet i uvela niz podsticajnih mjera, što uz sve uspješnije korišćenje raspoloživih međunarodnih fondova stvara povoljan ambijent za investiranje u ovu oblast. Uspješnost poljoprivrede i prehrambene industrije u 2018. potvrđuje i ostvarena stopa rasta od 6,7 odsto, a trendovi se nastavljaju i u ovoj godini“.

Predsjednik PKCG je, pored ostalog, ukazao da je u sklopu institucionalnog partnerstva, predstavnicima privrede omogućeno da aktivno doprinose kreiranju povoljnijeg poslovog ambijenta, učešćem u Vladinim tijelima i radnim grupama za izradu važnih zakona.

Marković danas prisustvuje redovnom godišnjem sastanku privrednika.

Tema sastanka u Privrednoj komori je "Crnogorska privreda u 2019. godini". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније