Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

04. 01. 2020. 09:38   >>  09:37 1

ZA 2020. GODINU

Budžet Fonda PIO 448,58 miliona

Budžet Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) za ovu godinu planiran je ne 448,58 miliona eura i veći je 3,44 odsto u odnosu na prošlu, saopštio je njegov direktor Dušan Perović.

On je u intervjuu Danu kazao da se, prema procjenama Fonda PIO, očekuje da će se broj penzionera u ovoj godini povećati za 1,6 hiljada.

“Prema statističkim podacima, broj korisnika prava iz PIO, koji su ostvarili pravo shodno zakonu ili promjenom međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju koje je Crna Gora zaključila, a koje isplaćuje Fond PIO, je 130,1 hiljada, od čega u Crnoj Gori 120,15 hiljada, a van 9,96 hiljada”, rekao je Perović.

Od ukupnog broja korisnika prava iz PIO koji se isplaćuje u Crnoj Gori, 114,77 hiljada je penzionera, a 5,38 hiljada korisnika ostalih prava.

“Strukturu ukupnog broja penzija čine starosne 65,6 hiljada ili 57,17 odsto invalidske 20,39 hiljada ili 17,76 odsto i porodične 28,78 hiljada ili 25,07 odsto. Van Crne Gore se isplaćuje 9,86 hiljada penzionera i 99 korisnika ostalih prava”, precizirao je Perović.

Na pitanje za koliko će penzije biti povećane u ovoj godini, Perović je saopštio da će statistički podaci, na osnovu kojih će se, prema zakonom utvrđenoj metodologiji, utvrditi procenat usklađivanja penzija od 1. januara ove godine biti poznati u februaru.

On je rekao da najniža penzija u Crnoj Gori od 1. januara prošle godine iznosi 128,14 eura.

“Iznos najniže penzije za novembar koja je isplaćena u decembru primilo je 11,71 hiljada korisnika, od čega 11,68 hiljada, u Crnoj Gori i 35 korisnika van Crne Gore. Iznos najniže penzije biće usklađen od 1. januara ove godine u skladu sa zakonom o utvrđenoj metodologiji”, dodao je Perović.

Za finansiranje rashoda, odnosno isplate penzija, Fonda PIO za 11 mjeseci prošle godine iz opštih prihoda budžeta obezbijeđeno je ukupno 108,95 miliona eura ili 27,74 odsto, koliko iznosi i deficit te institucije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније