Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

04. 01. 2020. 15:09 >> 15:09

MONTENEGROBERZA

Milionski promet na kraju godine

Neznatan pad indeksa i milionski promet obilježili su kraj prošle godine na Montenegroberzi. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, kao i MONEX indeks oslabili su neznatno na 777,61 poen, odnosno 11.403,61 bod.

Promet je ove sedmice, koja je zbog novogodišnjih praznika imala svega dva radna dana, iznosio 2,91 milion eura i bio je deset puta veći od prošlosedmičnog.

Milionski promet je posljedica otkupa akcija Elektroprivede (EPCG) od italijanske kompanije A2A na berzi u ponedjeljak. Država je otkupila 636,79 hiljada dionica EPCG od A2A, za 2,85 miliona eura, čime je uvećala udio u vlasničkoj strukturi elektroenergetske kompanije za 0,5 odsto na oko 88,6 odsto.

Vlada je, usvajajući informaciju o realizaciji Ugovora o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore, zadužila Ministarstvo finansija da do kraja prošle godine, u dva navrata, preuzme od A2A dionice crnogorske elektroenergetske kompanije.

Raskid partnerstva sa A2A, koja je u EPCG ušla 2009, iniciran je 1. jula 2017. godine. Ugovorom o izvršenju put opcije predviđeno je da se u četiri rate isplati A2A i otkupe sve njene akcije u EPCG po cijeni od 230,6 miliona eura, umjesto prvobitno dogovorenih 250 miliona.

Akcije EPCG su na kraju godine vrijedile 3,8 eura po jednoj.

Na Montenegroberzi su ove sedmice gubitak zabilježile dionice Crnogorskog Telekoma, 1,5 odsto na 1,31 eura. Trgovano je i akcijama Citadel grupe, koje su na kraju godine koštale 61 cent.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, ove sedmice je poručila da je energetski sektor u Crnoj Gori stabilan, jak i dobar, kao i da se u ovoj godini, a moguće i u trogodišnjem periodu, ne očekuju promjene po pitanju cijena struje.

„Odradili smo dobar posao, opet bez značajnog uticaja na cijene električne energije u prethodne tri godine, a prema informacijama kojim raspolažem, ne očekujemo bilo kakve promjene ni u ovoj, a možda ni u tri naredne godine“, kazala je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-business.

Ona je dodala da je u prethodne tri godine u energetskom sektoru urađeno puno toga, kao i da je izuzetno zadovoljna ostvarenim rezultatima i uspjehom.

Sedmicu je obilježila i najava da će kompletni radovi na elektronapajanju auto-puta Bar-Boljare biti završeni do kraja septembra.

Izvršni direktor Monteputa, Jonuz Mujević, saopštio je da se trenutno priprema nasip za trafostanicu 110 kilovolti (kV) Mateševo, te da su urađeni projekti pristupnih puteva za radove na dalekovodu.

“Projekat elektronapajanja prve dionice auto-puta je u toku. Takođe, počeli su radovi na trafostanici 110 kV Mrke, radi se iskop za temelje trafostanice. Kod proizvođača je, za obje trafostanice, poručena i ugovorena kompletna oprema sa definisanim rokom isporuke u skladu sa planom realizacije investicija“, rekao je Mujević.

Monteput je zadužen za projekat elektronapajanja auto-puta Bar-Boljare.

Iz Ministarstva finansija je ove sedmice saopšteno da je deficit budžeta za prvih 11 mjeseci prošle godine iznosio 110,9 miliona eura ili 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za 78,9 miliona eura manje u odnosu na planirani.

Deficit budžeta je u periodu od januara do novembra prošle godine bio veći u odnosu na isti period 2018. godine 13,1 milion eura, odnosno 13,4 odsto.

“Zabilježen je suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 101,2 miliona eura ili 2,1 odsto BDP-a”, navedeno je u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih 11 mjeseci prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније