Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Tanja Debeljević, TVCG

05. 01. 2020. 20:35 >> 20:34
1

GOLUBOVIĆ

Energetika najveća šansa za razvoj ekonomije

Crnogorska ekonomija je u 2019. ostvarila rast, koji će, prema procjeni predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića, iznostiti letiri odsto. Siva ekonomija je bila najveća barijera biznisu, kaže za TVCG Golubović, a kao šansu koja će u narednom periodu najviše doprinijeti razvoju ekonomije vidi energetiku.

"Nastavljen je dinamičan razvoj ekonomije, a najbolja potvrda je ostvareni rast za prvih devet mjeseciod 3,7 odsto", istakao je Golubović.

To kažu podaci koji su obrađani. Oni koji tek treba da se obrade i da zaokruze 2019. godinu, zaokružiće i cifru rasta. Makar su takva očekivanja predsjednika Privredne komore. On kaže da će rast doći do cifre od 4%, zahvaljujući porastu stranih investicija, kao i rezultatima u sektorima turizma, građevinanstva, trgovine, saobraćaja, kao i poljoprivrede. No, u godini za nama biznis, pored toga što se borio za rezulta, morao je biti spreman i za disciplinu koja je podrazumijevala preskakanje barijera.

"Pod broj jedan je siva ekonomija i nelojalna konkurencija i ona je ostala kao tema kojom ćemo se baviti iduće godine. Svi faktori u Crnoj Gori moraju da utiču na borbu protiv sive ekonomije. Ko je prvi na udaru? Privredna društva koja regularno posluju. Imamo očekivanja da se smanje porezi na zarade", kaže Golubović.

Još jednu lošu karakteristiku ima godina koju smo ispratili - deficit u spoljnotrgovionskoj razmjeni. No, ova karakteristika ima i i stranu koja je čini manje izražajnom.

"Crna Gora je mala ekonomija i zbog velikog priliva turista upućeni na uvoz roba ali zbog toga imamo suficit u svim uslugama, posebno turizma i sa porastom investicija doprinosi uravnoteženju bilansa", navodi Golubović

U godini u koju smo zakoračili o pomenutom treba voditi računa, ali kada šansu broj jedan treba navesti, Golubović nema dilemu da je to energetika.

"Sa puštanjem u komercijalnu upotrebu podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, Crna Gora je postala regionalno čorište. Imamo neiskorišćene potencijale. Jedna smo od rijetkih zemalja koja iam potencijale kada su ovi izvori u pitanju", ističe Golubović.

Izgradnja autoputa ne može da se ne pomene, ali i ne samo njega, i ne bez dobrog razloga.

"Izgradnja saobraćajne infrastrukture doprinijeće i regionalnoj, a posebno međunarodnoj saradnji", kaže Golubović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније