Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

11. 01. 2020. 15:45 >> 15:47

OPŠTINA NIKŠIĆ

Kroz projekat zaposlili 77 mladih

Opština Nikšić je prije pola godine u partnerstvu sa nikšićkim kompanija pokrenula Program zapošljavanja mladih visokoškolaca, jedini takve vrste u Crnoj Gori. Kroz taj projekat zaposleno je 77 mladih ljudi sa biroa rada koji su dobili priliku da za 12 mjeseci pokažu sta znaju i tako zadrže svoj posao nakon završetka programa.

Da se nakon završtka fakulteta čekanje posla može odužiti osjetila je i dvadesetosmogodišnja ekonomistkinja Aleksandra Gvozdenović. Nekoliko godna nakon odrađenog pripravničkog staža Aleksandra je volonitrala, sve dok opština prije pola godine nije kreirala Program zapošlavanja za mlade visokoškolce. Ona je u tome vidjela šansu za nova dokazivanja, prijvaila se i uspjela da postane dio malog kolektiva firme Rubik.

"Ima prostora da mi oni prenesu svoja znanja, da ih naučim i savaldam i primijenim što će mi, nadam se značiti i u budućnosti", kazala je Gvozdenović.

Programom je predviđena mjesečna plata od 400 eura čije troškove dijele opština i poslodavci. U Rubiku koji ima petoro zaposlenih u ovom programu vidjelu su, priznaju, dobru priliku da anagažuzju mlade željne dokazivanja.

"Prije svega što u toj prvoj godini značajno rasterećuje budžet preduzeća, a nudi prostor da se zaposleni i poslodavac mnogo bolje upoznaju i zbliže na tom poslovnom nivou i upoznaju bolje sa radnim zadacima", kaže preduzetnik Vladan Dragićević.
U lokalnoj upravi ističu da su veoma zadovoljni kako protiče realizacija Programa.

"Svi poslodavci redovno izmiruju svoje obaveze, takođe i opština svoje, a ono što je najvažnije, mladi koji su angažovani kroz program izuzetno su zadovoljni svojim radnim angažmanom", kazao je Milan Korać iz Opštine Nikšić.

Program se ipak neće nastaviti po njegovom završetku, jer, ističe Korać, novi Zakon o mladima ukida ovakav vid finansiranja. Sagovornici TVCG vjeruju da time gube svi.

Pred Aleksandrom je još pola godine izazova na poslu koji joj je, priznaje, već mnogo pomogao na profesionalnom planu.

Za Program zapošljvanja prijavile su se 44 kompanije, a na period od 12 mjeseci zaposleno je 77 mladih visokoškolaca do 30 godina starosti.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније