Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

15. 01. 2020. 08:14   >>  08:13 2

KAFU UVOZIMO IZ 35 ZEMALJA

Svaki građanin u prosjeku popije 740 kafa godišnje

U Crnu Goru se godišnje uveze 3,22 miliona kilograma pržene i nepržene kafe, što znači da svaki od oko 622 hiljade stanovnika popije u prosjeku 740 šoljica ovog napitka. Ova računica je izvedena na “domaćinskoj” mjeri od sedam grama za svaku šoljicu kafe.

Crna Gora za uvoz ove kafe, kako pokazuju posljednji podaci Monstata, potroši 9,4 miliona eura, piše Pobjeda.

Kafu, po podacima statistike, uvozimo iz 35 zemalja. Najviše kafe se godišnje uveze iz Brazila, preko dva miliona kilograma za šta se potroši 4,17 miliona eura.

Na drugom mjestu je Indija iz koje godišnje stigne 412.500 kilograma za koje se plati 2,9 miliona eura. Treću poziciju zauzima Italija sa 412 hiljada kilograma, potom Sjeverna Makedonija 137.500 kilograma, Vijetnam 84.500 kilograma, Austrija i Srbija po 27 hiljada kilograma… Kafu uvozimo iz dalekih zemalja, ali i iz evropskih i našeg regiona.

Crna Gora nije samo uvoznik nego i izvoznik kafe, ali u malim količinama. Godišnje, po posljednjim podacima Monstata, izvezemo svega 1.436 kilograma kafe za oko hiljadu eura.

Iz Uprave carina Pobjedi su kazali da carinski nadzor pokazuje da ima nepravilnosti tokom uvoza kafe.

“Prilikom vršenja carinskog nadzora registrovane su nepravilnosti, koje se odnose na neblagovremeno podnošenje prijava, podnošenje prijava sa nepravilnim obračunom poreza na kafu i uzimanjem robe ispod carinskog nadzora”, objasnili su iz Uprave carina.

Upravo zbog toga Ministarstvo finansija i Uprava carina su planirali da promijene stvari.

“Ministarstvo finansija, u saradnji sa Upravom carina, tokom 2020. godine razmotriće i eventualno predložiti Vladi izmjene Zakona o porezu na kafu. U postupku izrade akta razmotriće se sve primjedbe i sugestije privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i uvozom kafe i predložiti najoptimalnije rješenje zasnovano na najboljoj praksi i uporednim rješenjima u ovoj oblasti”, kazali su Pobjedi iz Uprave carina, ali nijesu navodili detalje jer je sve u formi analize.

Od poreza na kafu, po posljednjim podacima, za osam mjeseci prošle godine naplaćeno je 1,68 miliona eura, a uskoro će biti poznat podatak za cijelu prošlu godinu. Podsjetimo da se na kilogram nepržene kafe plaća porez od jednog eura, a na prženu 80 centi. Na kilogram ljuspica i opni od kafe plaća se jedan euro poreza, a na ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe 1,30 eura. Porez od 2,5 eura plaća se na kilogram neto mase kafe sadržane u gotovom proizvodu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније