Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

18. 01. 2020. 15:36 >> 15:42
1

MONTENEGROBERZA

Prodaja Nove banke uvećala promet na berzi

Rast indeksa i promet od 7,23 miliona eura, zahvaljujući kupovini Nove banke, obilježili su sedmicu na Montenegroberzi. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, porastao je 1,85 odsto na 784,69 poena, a MONEX 1,03 odsto na 11.450,3 poena.

Promet je iznosio 7,23 miliona eura i bio je 465 puta viši od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 61 transakciju.

Najveći udio u prometu činile su akcije Nove banke, odnosno 98,21 odsto.

Nova banka je ove sedmice prodata na Montenegroberzi za 7,1 milion eura američkoj firmi Adriatic Capital LLC.

U drugoj polovini prošle godine Azmont investments, jedini vlasnik te banke, sklopio je ugovor o kupoprodaji sa Adriatic kapital LLC. Cijena po akciji je 0,0237 EUR, što ukupno iznosi 7,1 milion eura.

Rasle su akcije Crnogorskog Telekoma 12,9 odsto na 1,48 eura.

Ta kompanija je, prema zvaničnim podacima, u prošloj godini zabilježila najviše internet saobraćaja, odnosno najveći protok gigabajta kroz mrežu, u Crnoj Gori.

Jačale su dionice barske Marine 4,5 odsto na 2,1 eura, Jugopetrola 2,7 odsto na 10,85 eura i Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera neznatno na 6,37 eura.

Pale su dionice Željezničke infrastrukture 30,6 odsto na 0,68 centi, Luke Bar 17,1 odsto na 19,9 centi, Montecarga 9,9 odsto na 35,6 centi, a Crnogorskog elektroprenosnog sistema 8,2 odsto na 65 centi.

Akcija Elektroprivrede (EPCG) oslabila je 1,1 odsto na 3,76 eura. Iz te kompanije je saopšteno da prosječan decembarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 38,6 eura.

“Domaćinstva na Žabljaku bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 20,21 eura, dok je najveća prosječna potrošnja prošlog mjeseca očitana u Podgorici gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 49,29 eura”, navodi se u saopštenju.

Ove sedmice je objavljeno da su kompanije Incheon International Airport Corporation, GMR Airports Limited, Groupe ADP Consorcium – TAV Havanlimanlari holding i Aeroports de Paris International i Corporation America Airports ispunile pretkvalifikacione kriterijume za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su saopštili da je tenderska komisija utvrdila da su te četiri kompanije ispunile pretkvalifikacione kriterijume i da su označene kao kvalifikovani ponuđači.

Trgovalo se ove sedmice i akcijama Plantaža, Instituta “Simo Milošević” i Port of Adrie, koje su zadržale prošlosedmične vrijednosti.

Početkom sedmice održana je prva ovogodišnja aukcija, na kojoj su prodati državni zapisi sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijedni 14,9 miliona eura, po prosječnoj stopi od 0,57 odsto.

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 18 miliona eura, a iznos dostavljenih ponuda 16,9 miliona. Iznos prihvaćenih ponuda bio je 14,9 miliona eura.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, ove sedmice iznosio je 1,91 hiljadu eura.

Ukupan promet na Montenegroberzi u decembru prošle godine je iznosio 4,63 miliona eura i bio je oko 77 odsto manji nego u novembru.

„U poređenju sa decembrom 2018. godine, promet je veći 209 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 210,49 hiljada eura, a veći dio, oko 96 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Za 22 dana trgovanja u decembru zaključeno je 267 transakcija. Od ukupnog broja transakcija 58 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније