Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

22. 01. 2020. 16:53 >> 16:51

DEMOKRATE ZAHTJEVAJU

Vlada da isplati Dakićevce do 26. januara

Demokratska Crna Gora upozorava Vladu, da je krajnji rok u kojem je dužna da postupi po Odlukama Ustavnog suda Crne Gore u odnosu na bivše radnike Radoja Dakića 26. januar ove godine.

“Podsjećamo da je navedenim Odlukama Ustavni sud naložio Vladi Crne Gore- Ministarstvu finansija da podnosiocima ustavne žalbe - stečajnim povjeriocima AD Radoje Dakić u stečaju, isplati naknadu u neoporezivom isnosu od po 2000 eura na ime pravičnog zadovoljenja zbog povrede prava iz člana 32 Ustava Crne Gore i člana 6 stav 1 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ( pravo na suđenje u razumnom roku), u roku od 6 mjeseci od dana objavljivanja svake odluke u Službenom listu Crne Gore”,navodi se u saopštenju potpredsjednika Demokrata Vladimira Martinovića.

Taj šestomjesečni rok, kako tvrde Demokrate, ističe 26 januara ove godine.

“Potrebu da se i mi oglasimo ovakvim upozorenjem Vladi Crne Gore, nalazimo u činjenici da rok za izvršavanje odluka Ustvanog suda istice za nekoliko dana a do ovog trenutka, javnost nije bila u prilici da dobije bilo kakvu informaciju o tome da li su u Vladi i Ministarstvu finansija preduzete neophodne aktivnosti na blagovremenom izvršenu predmetnih odluka Ustvanog suda”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je članom 151 stav 3 Ustava Crne Gore propisano da je odluka Ustavnog suda obavezna i izvršna. Takođe je, istim članom u njegovom četvrtom stavu, propisano da izrvršenje Odluke Ustavnog suda, kada je to potrebno, obezbjeđuje Vlada.

“U konkretnom slučaju Vlada je neposredni obveznik izvršenja Odluka Ustavnog suda pa bi bilo više nego skandalozno ako se desi da  ignoriše ovu svoju obavezu”, poručuju Demokrate.

“Sumnju da je, nažalost, mogući scenario ignorisanja predmetnih Odluka Ustavnog suda od strane Vlade, podstiče činjenica da upravo ta Vlada , gotovo 15 godina ignoriše  da oko 1800 bivsih radnika Radoja Dakića ne mogu da naplate svoje potraživanja koja su im dosuđena pravosnažnih i izvršnim presudama nadležnih sudova u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Ako se desi da Vlada Crne Gore ne postupi po Odlukama Ustavnog suda Crne Gore u ostavljenom roku koji istice 26 januara ove godine, to će, kako su kazali, predstavljati svojevrsni krah pravnog poretka Crne Gore, a sva odgovornost za to biće na Vladi Crne Gore.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније