Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

24. 01. 2020. 20:45 >> 20:44

MINISTARSTVO FINANSIJA

Poboljšano upravljanje javnim finansijama

Učinak u upravljanju javnim finansijama i finansijskoj odgovornosti u Crnoj Gori poboljšan je u odnosu na prethodni izvještaj koji analizira tu oblast, imajući u vidu da je 11 indikatora pokazalo bolje rezultate, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Glavna poboljšanja učinka ostvarena su u oblastima pouzdanosti budžeta, obima neprikazanih aktivnosti državnih organa, registracije poreskih obveznika i oporezivanja, procedurama ugovaranja i izvještavanja o dugu i izdavanju garancija, poboljšanom upravljanju nabavkama, efikasnih unutrašnjih kontrola i ojačane interne revizije, eksterne revizije i skupštinskog nadzora.

Iz Ministarsva su kazali da je u Crnoj Gori tokom prošle godine sprovedena ocjena javne potrošnje i finansijske odgovornosti (PEFA), a rezultati su predstavljeni kroz izvještaj.

“PEFA se odnosi na period 2016-2018. godine i predstavlja treću PEFA ocjenu za Crnu Goru, imajući u vidu da su prethodne dvije sprovedene 2009. i 2013. godine”, rekli su iz Ministarstva.

Ocjenu je sprovela Svjetska banka (SB) u saradnji sa Vladom i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Povjereničkog fonda SAFE.

“Svrha ove ocjene bila je da Vladi pruži pregled učinka sistema upravljanja javnim finansijama u skladu sa standardizovanom metodologijom propisanom PEFA okvirom za 2016. godinu, koja ocjenjuje sistem upravljanja javnim finansijama na nivou sedam stubova i 31 indikatora”, navodi se u saopštenju.

Izvještaj o ocjeni pruža detaljan presjek stanja sistema upravljanja javnim finansijama, učinka do sada sprovedenih reformi i ukazuje na oblasti koje predstavljaju prioritet za dalje reforme, kako bi se obezbijedila dugoročna stabilnost javnih finansija.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније