Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila R.B. ]

28. 01. 2020. 15:06   >>  15:05

PRIVREDNA KOMORA

Unaprijediti logistički pravac preko barske luke

Povećanje intenziteta tranzitnih tokova preko Crne Gore direktno bi uticalo na rast obima aktivnosti Luke Bar i Port of Adria, željezničkih i drumskih operatora, ocijenjeno je na sastanku o unapređenju logističkog pravca preko barske luke, organizovanom u Privrednoj komori (PKCG).

Predstavnici PKCG i kompanija Luka Bar, Port of Adria, Montecargo, Željeznička infrastruktura, Željeznički prevoz i Održavanje željezničkih sredstava, kazali su da im je osim intenziviranja trasporta na pravcu Srbija-Bar, neophodno pozicioniranje barske luke kao alternativne za robu iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Kosova.

Na sastanku je ocijenjeno da je za obezbjeđenje uslova za privlačenje tranzitnih roba u Crnu Goru neophodan zajednički nastup na tržištu preduzeća Luka Bar, Port of Adria, Montecargo, Srbija Kargo, te Željezničke infrastrukture i donošenje jedinstvene cijene za sve vrste robe.

Najavljeno je da će početkom februara krenuti realizacija jednog od najznačajnijih projekata željezničkog saobraćaja. Riječ je o kontejnerskom vozu koji će saobraćati od Bara do Beograda.

Učesnici sastanka su kazali da je potrebno kreirati najpovoljnije uslove, u smislu cijene i kvaliteta usluge, kako bi taj projekat dao najbolje rezultate.

Predstavnici Luke Bar i Port of Adrie predložili su da se smanji naknada za upotrebu obale i da se sredstva dobijena po tom osnovu usmjere u njeno uređenje.

„Naknada sada iznosi 60 centi po toni i tri puta je veća nego u Luci Ploče, a njenim smanjenjem bi se unaprijedila konkurentnost barske luke“, ocijenjeno je na sastanku.

Učesnici sastanka su kazali da je u okviru slobodne zone Luke Bar potrebno formirati biznis zone u kojima bi se omogućili stimulansi za poslovanje kompanija, što je preduslov za dalji razvoj kompanije.

„Već postoji značajno interesovanje za poslovanje u slobodnoj zoni, a ono bi bilo znatno veće ukoliko bi postojale stimulativne mjere sa lokalnog i državnog nivoa. Na tu temu će biti organizovan sastanak sa predstavnicima ministarstava finansija i ekonomije, kao i Uprave carina“, navodi se u saopštenju PKCG.

PKCG će, kako su kazali njeni predstavnici, predložiti Ministarstvu finansija izmjenu pravilnika kako bi se otklonila zabrana točenja goriva u brodove na vezovima i sidrištima. Oni smatraju da aktuelno rješenje da se brodovi remorkerima prebacuju do benzinske stanice Jugopetrola, znatno utiče na troškove prevoznika.

Inicirano je organizovanje sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Direkcije za vanredne situacije, u cilju povećanja transporta B materije preko Luke Bar, jer bi izostanak tog posla doveo do gubitaka za sve učesnike u transportnom lancu.

„Potrebno je poboljšanje uslova za intermodalnost, a prvi korak je izrada studije koja bi, između ostalog, predložila aktivnosti razvoja sveobuhvatnog intermodalnog transportnog sistema“, naveli su u saopštenju i dodali da će PKCG inicirati izradu takve studije koja bi mogla da uključi i eksperte iz CANU-a.

Montecargo, kako je najavljeno, planira da u ovoj godini preveze 1,36 miliona tona robe, čemu će doprinijeti transport rude gvožđa za potrebe HBIS Group iz Smedereva i koncentrata Bakra za kompaniju iz Bora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније