Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 09. 2013. 15:01 >> 15:01

PRVA POLOVINA GODINE

ZZZCG: Zaposleno 6,5 hijada građana

Na sezonskim poslovima u prvoj polovini godine zaposleno je 6,57 hiljada osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje ili 65 odsto plana, što je značajno s obzirom na uticaj ekonomske krize u Crnoj Gori, saopštili su predstavnici te institucije.

Iz ZZZCG su kazali sezonsko zapošljavanje doprinosi ublažavanju posljedica otvorene nezaposlenosti.

„Tim programom je u ovoj godini predviđeno angažovanje deset hiljada nezaposlenih sa evidencije Zavoda“, navodi se u polugodišnjem izvještaju Sektora za zapošljavanje ZZZCG.

Predstavnici Zavoda su dodali da je u periodu od januara do kraja juna sa njihove evidencije zaposleno 6,57 hiljada sezonskih radnika, ili 65 odsto od plana.

„Taj broj je značajan s obzirom na uticaj globalne ekonomske krize u Crnoj Gori, neadekvatnu kvalifakcionu strukturu radne snage na Zavodu, slabu mobilnost, niske zarade, kao i otežane uslove sezonskog rada“, ocijenili su iz ZZZCG.

Crnogorski turizam, kako su kazali, kao prioritetna privredna grana u državi ima pojačanu potrebu zapošljavanja, pa i sezonskog.

U izvještaju se navodi da se na evidenciji Zavoda na kraju juna nalazilo 30,37 hiljada nezaposlenih, što je 3,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Do povećanja nezaposlenosti došlo je u biroima rada Podgorica, Berane, Herceg Novi, Nikšić i Bar, dok se u pljevaljskom i bjelopoljskom ona smanjila“, precizira se u izvještaju.

Nezaposlenost je, posmatrano prema opštinama, najviše porasla u Plavu, Andrijevici i Herceg Novom, dok je najveće smanjenje registrovano u Plužinama, Šavniku i Tivtu.

„Zaposlenje preko jedne godine traži 14,35 hiljada osoba ili 47,23 odsto od ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji, preko tri godine 7,9 hiljada osoba, a preko pet godina 5,23 hiljade“, rekli su predstavnici ZZZCG.

Na evidenciju ZZZCG se za prvih šest mjeseci ove godine prijavilo 17,24 hiljade osoba, od čega 25,66 odsto njih prvi put.

“Najviše novoprijavljenih osoba bilo je u Podgorici 29,16 odsto, Nikšiću 10,53 odsto i Rožajama 7,44 odsto«, poručili su iz ZZZCG.

Najviše novoprijavljenih ima između 18 do 25 godina, njih oko 27,8 odsto, kao i između 25 i 30 godina, njih 20,29 odsto.

»Najviše novoprijavljenih su oni kojima je radni odnos prestao zbog isteka rada na određeno vrijeme, zbog isplaćene otpremnina zaposljenom za čijim je radom prestala potreba i zaključenog sporazuma s poslodavcem o prestanku radnog odnosa“, navodi se u izvještaju.

Iz ZZZCG su saopštili da je u prvoj polovini izdato 13,25 hiljada dozvola za rad i zapošljavanje stranaca, što je 19,83 odsto više u odnosu na uporedni period.

(Mina Business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније