Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

05. 02. 2020. 15:43   >>  15:55

CBCG

Moguće plaćanje sa povraćajem gotovine

U Crnoj Gori ne postoje regulatorne prepreke za pružanje usluge plaćanja sa povraćajem gotovine - keš-bek, saopštili su iz Centralne banke (CBCG).

“Odluku o implementaciji te usluge na tržištu Crne Gore treba donijeti u okviru kartičnih sistema plaćanja, izdavalaca i prihvatilaca platnih usluga”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu CBCG.

Keš-bek klijentu omogućava da podigne gotovinu, kao dodatnu uslugu prilikom kupovine robe, uz korišćenje platne kartice na platnom mjestu kod trgovca koji posjeduje POS terminal u svom prostoru.

“U praksi to bi značilo da ako potrošač, na primjer, kupi robu u vrijednosti od 200 EUR uz platnu karticu u supermarketu, ima mogućnost i da podigne određeni iznos gotovine, na primjer 50 EUR na blagajni, prilikom kupovine svojom platnom karticom”, dodali su iz CBCG.

Potrošač daje ovlašćenje za obje transakcije istovremeno, odnosno za kupovinu i podizanje novca, unoseći svoj PIN kod na POS terminalu.

Iznos koji bi u konkretnom primjeru bio povučen sa računa potrošača iznosi 250 EUR.

Iz CBCG su objasnili da usluga keš-bek predstavlja jedan od načina za podizanje gotovine u područjima gdje nije dovoljno razvijena bankarska mreža.

“Povlačenje gotovine u okviru usluge keš-bek na prodajnom mjestu trgovca moguće je isključivo u kombinaciji sa kupovinom robe ili usluga plaćenih putem platne kartice. Nije propisana minimalna vrijednost kupljene robe kao uslov za podizanje gotovine. Maksimalni iznos povlačenja gotovine je definisan pravilima rada kartičnih sistema plaćanja, pri čemu trgovac može odrediti niži iznos od uobičajenog, o čemu je dužan obavijestiti potrošača”, dodali su iz CBCG.

Usluga keš-bek može biti omogućena u svim objektima koji obavljaju komercijalnu djelatnost i prihvataju kartice kao sredstvo plaćanja - trgovinama, kioscima, supermarketima i megamarketima.

Nije potrebno izdavanje posebnog odobrenja, odnosno licence za trgovce, jer se ova usluga ne smatra platnom uslugom u smislu Zakona o platnom prometu.

“Osim toga, trgovcima nije nametnuta obaveza da ispune dodatne administrativne obaveze radi usklađivanja sa pravilima o porezu na dodatu virjednost (PDV), niti su spriječeni da oduzmu ukupni iznos ulaznog PDV-a na koji imaju pravo. Takođe, PDV ne treba da se obračunava na iznos naknade za uslugu koju trgovac ispostavlja banci prihvatiocu”, objasnili su iz CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније