Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

06. 02. 2020. 17:29 >> 17:26
1

PKCG

Njemačka u Crnu Goru uložila 305 miliona eura

Njemačka je u Crnu Goru, od obnove nezavisnosti, uložila 305 miliona eura, po čemu je na 12 mjestu na listi najvećih investitora u crnogorsku ekonomiju, kazao je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

 

On je danas razgovarao sa Martinom Knapom, direktorom Njemačko-srpske Privredne komore (AHK Srbija) i koordinatorom aktivnosti te asocijacije za zemlje Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz crnogorske Privredne komore, sastanak je organizovan uoči poslovnog foruma crnogorskih i njemačkih privrednika iz oblasti saobraćaja i logistike.

Sagovornici su razmatrali mogućnosti za intenziviranje saradnje dvije komore i veću zastupljenost njemačkih privrednika na našem tržištu.

Golubović je upoznao Knapa sa aktivnostima Komore i njenim značajnim doprinosom kreiranju povoljnog ambijenta za poslovanje svih privrednih društava.

On je, kako su kazali iz Komore, predstavio glavne makroekonomske pokazatelje Crne Gore, posebno ukazujući na dinamičan razvoj koji je karakteriše posljednjih godina, a značajno su mu doprinijele strane direktne investicije.

„Od obnove nezavisnosti, obim ulaganja Njemačke u Crnu Goru je iznosio 305 miliona eura, po čemu je na 12 mjestu na listi država-najvećih investitora u našu ekonomiju, sedmom među EU zemljama“, rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, kontinuirano raste robna razmjena između Crne Gore i Njemačke i prošle godine je iznosila 260 miliona eura.

Golubović je naglasio da Crnu Goru posjećuje sve veći broj turista iz Njemačke, navodeći da se u odnosu na 2017. godinu taj pokazatelj utrostručio.

On je govorio i o prioritetnim sektorima razvoja crnogorske ekonomije, projektima koji se u njima realizuju ili su planirani, kao i o povoljnostima koje nudi poslovanje u Crnoj Gori, naročito u slobodnim i biznis zonama.

„Pozivam njemačke privrednike da ulažu u našu ekonomiju, a posebno u energetiku, turizam i drvnu industriju“, rekao je Golubović.

Knap je ukazao na značaj mreže spoljnotrgovinskih komora Njemačke za podsticanje izvoza njihovih kompanija, a posebno malih i srednjih preduzeća.

„Želimo da poboljšamo prisustvo naše asocijacije i njemačkih privrednika u Crnoj Gori“, rekao je Knap.

On je kazao da će AHK najprije doprinijeti rastu digitalne vidljivosti Crne Gore na njihovim platformama, te, na osnovu interesovanja i upita privrednika za mogućnost poslovanja u našoj državi, razmotriti otvaranje posebne kancelarije ove asocijacije.

Njemačka Komora, kako je rekao, računa na blisku saradnju sa crnogorskim kolegama na ovom poslu.

„Dvije asocijacije će tijesno sarađivati kako bi doprinijele kreiranju što sadržajnijeg programa posjete crnogorske delegacije“, zaključeno je na sastanku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније