Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

06. 02. 2020. 18:35 >> 18:34

PLAN RADA VLADE

Održivi rast strateški cilj i u ovoj godini

Strateški cilj ekonomske politike Vlade je održiv rast koji će doprinijeti daljem povećanju kvaliteta života građana, navodi se u Programu rada Vlade za ovu godinu koji je danas usvojen.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, donijela Program rada za 2020. godinu.

Kako je saopšteno nakon sjednice, ekonomske aktivnosti Vlade u ovoj godini oslanjaju se na uspješnu politiku vođenu u toj oblasti u protekle tri godine mandata.

Ona se, kako se navodi, ogleda u kontinuiranim visokim stopama privrednog rasta, među najvišima u Evropi, visokom prilivu stranih direktnih investicija, značajnom smanjenju nezaposlenosti i kvalitetnoj realizaciji prioritetnih razvojnih projekata.

"Strateški cilj ekonomske politike Vlade Crne Gore i u ovoj godini je održiv rast koji će doprinijeti daljem povećanju kvaliteta života građana", kaže se u saopštenju.

Intenzivnija i kvalitetnija dinamika na evropskom putu

U procesu evropske integracije, kako se navodi, Vlada Programom rada za 2020. godinu planira sprovođenje aktivnosti na realizaciji obaveza iz pregovaračkog procesa još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom šaljući nedvosmislenu poruku svog ključnog strateškog prioriteta, kao jasan odgovor na vremenski horizont iz Strategije proširenja EU i znak spremnosti za učešće u dijalogu o budućnosti Evrope 2020-2022.

"Program rada Vlade za 2020. godinu prožet je aktivnostima koje proističu iz evropske agende, sa značajnim brojem stavki iz Tematskog dijela i čak 30 obaveza iz Normativnog dijela, koje su ujedno i obaveze utvrđene Programom pristupanja Crne Gore EU 2020-2022", kazali su iz Vlade.

U Tematskom dijelu Programa rada Vlade za 2020. godinu planirane su 143 obaveze, od čega 58 iz oblasti političkog sistema, unutrašnje i vanjske politike i 85 obaveza iz oblasti ekonomske politike i finansijskog sistema.

U Normativnom dijelu planirane su ukupno 48 obaveze, od čega 11 iz oblasti političkog sistema, unutrašnje i vanjske politike i 37 obaveza iz oblasti ekonomske politike i finansijskog sistema.

Realizovano 88,8 % plana za prošlu godinu

Takođe, kako je saopšteno, Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za 2019. godinu kojim je dat presjek stanja realizacije obaveza u 2019. godini u tematskom i normativnom dijelu, kao i u oblasti praćenja realizacije prioritetnih razvojnih projekata, po resorima.

"Realizovano je ukupno 88,8 odsto obaveza iz Programa rada Vlade za 2019. godinu, što je ocijenjeno izuzetno uspješnim rezultatom. Pored tema predviđenih Programom rada, Vlada je u 2019. godini, razmotrila ukupno 1844 teme i to: 36 predloga zakona, 1 nacrt zakona, 42 uredbe, 289 odluka, 1 strategiju, 483 informacije, 120 izvještaja, 7 ugovora/sporazuma, 194 platforme, dala mišljenje ili saglasnost na 2 predloga zakona, 1 odluku, 6 inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, 6 amandmana i razmotrila 656 drugih tema iz nadležnosti Vlade", piše u saopštenju.

Program pristupanja sklađen sa novom pravnom tekovinom EU

Vlada je donijela i Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2020 – 2022, strateški dokument koji obuhvata 33 pregovaračka poglavlja u tabelarnom prikazu.

Dokument je, kako je saopšteno, usklađen sa novom pravnom tekovinom EU, ali i dinamikom donošenja nacionalnih zakonodavnih i strategijskih dokumenata, odnosno planiranim zapošljavanjima.

„Programom pristupanja Crne Gore EU 2020–2022. planirano je donošenje 491 propisa, od čega 97 zakona, 278 podzakonskih akata i 116 strateških dokumenata. Za 2020. godinu planirano je donošenje 48 zakona i 178 podzakonskih akata, odnosno 56 strateških dokumenata“, kaže se u saopštenju.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2020, za prošlu godinu, u kojem je navedeno da je, od ukupno 298 obaveza, ispunjeno 213, što čini 71 odsto realizacije.

Vlada je usvojila II prilog izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za period 1. novembar 2019. – 31. januar 2020. godine.

„Ovim dokumentom Crna Gora informiše Evropsku komisiju o stanju u oblasti političkih i ekonomskih kriterijuma, odnosno o napretku u dijelu preuzimanja obaveza iz članstva za 33 pregovaračka poglavlja“, pojasnili su iz Vlade.

Prilog, kako su kazali, predstavlja značajnu polaznu osnovu Evropske komisije prilikom izrade godišnjeg izvještaja za Crnu Goru u kojem se konstatuju ostvareni rezultati i daju preporuke za dalji rad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније