Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

07. 02. 2020. 06:44 >> 06:43

PODACI AGENCIJE

U CG prijavljena 532 operatora dronova

U Crnoj Gori je evidentirano 532 operatora dronova i taj broj se skoro svakodnevno povećava, rekao je Pobjedi direktor sektora za sigurnost vazdušnog saobraćaja u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Mileta Nikolić.

Broj dronova u upotrebi je znatno veći. Evidentiranje operatora je besplatno i vrši se na osnovu pravilnika iz 2016. godine.

Izmjenama zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je obavezno osiguranje dronova, zato što su studije pokazale da dronovi, čija je maksimalna dozvoljena masa na polijetanju (MTOM) 250 g ili veća, mogu predstavljati rizik za sigurnost vazdušnog saobraćaja.

“Postoji i rizik za ljude i imovinu na zemlji, jer pad drona može izazvati materijalnu štetu i smrtonosne povrede”, upozorio je Nikolić.

Shodno EU uredbi 2019/947, koja je u Crnoj Gori u fazi preuzimanja, predviđenoje da države urede osiguranje dronova i u tom smjeru je i ova zakonska novina.

Nikolić je objasnio da će osiguranje biti obavezno za operatore dronova u dva slučaja.

“Prvi, kada upravljaju dronovima čija je MTOM 250 gr ili veća i koji u slučaju udara na čovjeka mogu da prenesu kinetičku energiju veću od 80 džula, ali i lakših, ukoliko su opremljeni senzorima koji mogu da prikupljaju lične podatke”, rekao je Nikolić.

Dodaje da će osiguranje biti obavezno i za one kojima će biti izdata dozvola Agencije za civilno vazduhoplovstvo, odobrenje ili drugi ekvivalentni dokument.

“Oni će morati da imaju ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju mogu pričiniti trećim licima. Minimalne sume osiguranja su proporcionalne težinama dronova”, rekao je Nikolić.

ističe da je sve veći broj korisnika upoznat sa obavezama i evidentiranjem daje doprinos primjeni osnovnih sigurnosnih načela za upravljanje dronovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније