Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.B. ]

09. 02. 2020. 16:13   >>  16:12

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Predstavljanje agrobudžeta sjutra u Nikšiću i Danilovgradu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja od ponedjeljka će početi sa prezentacijama mjera podrške iz Agrobudžeta za 2020. godinu po opštinama. Kako je saopšteno iz Ministarstva, cilj je da se i ove godine, kroz terensku i neposrednu komunikaciju sa domaćinima, preduzetnicima i lokalnim zajednicama, predstave brojne mogućnosti podrške u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje i prerade.

"Predstavnici Ministarstva, razumijevaći terenski rad i informisanje potencijalnih korisnika podrške kao posebnu obavezu i odgovornost, predstaviće raspoložive mjere Agrobudžeta, način prijavljivanja i ostvarivanja podrške. Poseban akcenat na radionicama biće na novinama koje su uvedene ove godine, a koje su rezultat analize realizacije mjera prethodnog Agrobudžeta, sugestija i zapažanja i korisnika i službi Ministarstva, kao i brojnih preporuka samih korisnika", navode iz tog resora.

U ponedjeljak, 10. februara, agrobudžet će biti predstavljen poljoprivrednim proizvođačima i svim zainteresovanima u Nikšiću i Danilovgradu.

Za proizvođače iz opštine Nikšić prezentacija će se održati u IPC Tehnopolis, sa početkom u 10:00h. Prezentacija u opštini Danilovgrad održaće se zgradi opštine, sa početkom u 13:00h.

Podsjećaju da je crnogorskom sektoru poljoprivrede kroz agrobudžet za ovu godinu na raspolaganju 61 milion eura, što je 8,3 miliona eura ili 16% više u odnosu na prošlu godinu.

"U strukturi agrobudžeta definisane su tri oblasti podrške: poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi. Ukupno je definisano 57 mjera. U sektoru poljoprivrede, najveći broj mjera se odnosi na ruralni razvoj i to 23, u iznosu od 40 miliona eura, što je rast od preko 7,3 miliona eura u odnosu na prethodnu godinu. Za mjere tržišno cjenovne politike definisano je 10 mjera i opredijeljeno je 9,3 miliona eura, što je povećanje za 1,3 miliona eura. Za sektor ribarstva obezbijeđena je podrška u iznosu od 2,24 miliona eura, što je povećanje oko 700 hiljada eura ili 44,5%", poručili su iz Ministarstva.

Od naredne sedmice i javni pozivi za bespovratnu podršku

Od naredne sedmice Ministarstvo će početi i sa objavljivanjem javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške, definisane ovogodišnjim Agrobudžetom.

"Obezbjeđena značajna sredstva podrške dobre su prilike za poljoprivrednike i preduzetnike da unaprijede svoju konkurentnost i kapacitete, usvoje nove standarde kvaliteta proizvoda i bezbjednosti hrane, osvoje nova tržišta, otvore nova i osiguraju postojeća radna mjesta i doprinesu ukupnom ekonomskom rastu i unapređenju kvaliteta života. Pozivamo zainteresovane proizvođače da prisustvuju prezentacijama, a predstavnike medija da najavljene događaje isprate, kako bi informacije pravovrmeno došle do što većeg broja potencijalnih korisnika", navode iz Ministarstva. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније