Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: RTCG, Objavio: I. P. ]

11. 02. 2020. 07:50 >> 19:56
6

EMISIJA POGLEDI

Auto-put nade i izazova

Peta je godina od početka radova na prvoj, prioritetnoj dionici auto-puta Bar- Boljare od Smokovca do Mateševa, najvećem infrastrukturnom projektu u crnogorskoj istoriji. Impresivni objekat, graditeljsko čudo neviđeno, već oduzima dah. I mada teški građevinski radovi ulaze u finale, najsavremenija mehanizacija i hiljade radnika i dalje savladavaju ogromne izazove na trasi dugoj 41 kilometar.

Autoput kreće od Smokovca dolinom rijeke Morače i obroncima Vežešnika, a zatim u zoni ušća Male rijeke i Morače izdiže se preko Bratonožićkih njiva i Pelevog brijega u rejon Vjeternika i Duške.

Nastavlja preko Dedinca, Mrkog krša, Zagrađa pa kroz masiv Kosmana izlazi u dolinu Uvča. Od Uvača, trasa se pruža padinom uz potok Čestogaz i dalje brdovitim predjelima zapadno od doline Tare, završava u zoni Mateševa, iza istoimene petlje.

O kakvom se građevinskom izazovu radi govori i podatak da je trasu, na relativno kratkoj dionici, trebalo razviti na više od kilometar visinske razlike. Jer, prva dionica počinje na nadmorskoj visini od 69 metara kod Smokovca i dolazi na 1.170 metara u Mateševu.

Crnogorski, za građevince, negostoljubivi krš iz kojeg niče i u koji se stapa autoput, bio je izazov, ali i ogromna inspiracija uglednoj kineskoj kompaniji CRBC, koja je uradila glavni projekat po kojem gradi naš projekat vijeka.

Planirano je i novim ugovorom definisano da se građevinski radovi okončaju do kraja septembra. Hoće li i može li izvođač to i nama da garantuje.

"Vjerujem da možemo, zbog toga smo tu. To je moj cilj i biće velika sreća. CRBC i svi drugi učesnici projekta uradiće sve što je u našoj moći kako bi crnogorski narod što prije uživao u pogodnostima i bezbjednoj vožnji autoputem", kaže za emisiju Pogledi Hei Shiqiang, direktor CRBC u Crnoj Gori.

Da je Crna Gora preambiciozno i preoptimistično zacrtala rok od četiri godine za izgradnju jedne od najzahtjevnijih trasa u Evropi pokazalo je vrijeme. Početak radova ozvaničen je 11. maja 2015.

Prva godina potrošena je za opsežne pripremne i isto tako obimne istražne radove, izgradnju kampova i projektovanje svih glavnih projekata.

"Inženjerski gledano, mislim da smo optimistički bili ušli u ovu priču. Ja ću da vam naglasim da je tunel Sozina rađen četiri godine. Znači, imamo ovdje deset puta veći obim radova, samo na tunelima, plus trasu, plus četiri petlje, plus ove instalacije, tako, ušlo se optimistički. Mislim da je realniji možda rok bio ovo što će i vrijeme pokazati i ovo što se događa na terenu, uz svu našu želju da to bude završeno u što kraćem roku", kazao je Goran Vujović, upravljač Projektom.

Emisiju Pogledi, autorke Vesne Terić, emitujemo na RTCG1, večeras od 20:45h, a moći ćete da je pronađete i na portalu NA OVOM LINKU.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније