Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 02. 2020. 10:00 >> 09:58

POSJETILA IH DELEGACIJA PKCG

U Mojkovcu i Kolašinu dobri uslovi za poslovanje

Opština Mojkovac ima dobru razvojnu perspektivu a lokalna samouprava Kolašina je kvalitetan servis građanima i privredi konstatovano je na sastanku predstavnika Privredene Komore Crne Gore (PKCG) sa predsjednicima i privrednicima tih gradova.

Kako je saopšteno iz PKCG, tokom razgovora o mogućnostima unapređenja ambijenta za poslovanje i intenziviranju saradnje, istaknuta je značajna uloga te asocijacije u promociji privrede kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi, te organizaciju predstavljanja na sajmovima i poslovnim forumima.

"Privredna komora snažno doprinosi reformi obrazovnog sistema, a naročito implementaciji dualnog obrazovanja, u čijih 25 obrazovnih programa je uključeno više od 800 učenika iz 20 opština", navodi se u saopštenju.

Poseban fokus sastanaka, kako se navodi, bio je na prezentaciji analize poslovanja privrednih subjekata koju je Komora uradila za sve crnogorske opštine i sertifikaciji opština sa povoljnim poslovnim okruženjem po BFC standardu.

MOJKOVAC

Opština Mojkovac ima dobru razvojnu perspektivu, čemu u prilog govore brojni projekti koji se realizuju ili su planirani na ovom području, ocijenjeno je na sastanku sa predsjednikom Rankom Mišnićem.

"Za dvije godine u razvoju Mojkovca je napravljen veliki iskorak. Više od 50 miliona eura su vrijedni projekti koji su realizovani ili se sada sprovode. Trenutno imamo 17 zainteresovanih kompanija za investiranje na području Opštine, od čega četiri za ulaganje u turističke objekte, a 13 za poslovanje u biznis zoni", kazao je Mišnić.

Među kompanijama zainteresovanim za investiranje u biznis zonu su hrvatski Kanaan, srpski Metalac i turski Gintaš.

Dodao je da Opština infrastrukturno oprema biznis zonu i predstavio brojne povoljnosti koje ona nudi, među kojima su zakup zemlje po niskoj cijeni, stimulacije za otvaranje novih radnih mjesta i oslobađanje od plaćanja naknada za komunalno opremanje.

Posebno je apostrofirao da je razvoj poljoprivrede Mojkovca podstaknut sa 150.000 eura opredijeljenih iz Agrobudžeta, što je 50.000 eura veći iznos nego u 2019. Istakao je i značaj 30 miliona eura vrijedne investicije koja doprinosi valorizaciji turističkih potencijala Bjelasice.

"U 2020. treba da se okrenemo agroturizmu, jer je to strateška oblast razvoja Mojkovca. Naša opština je već prepoznata na mapi turističkih destinacija", naglasio je prvi čovjek Mojkovca.

Predsjednik Komore Golubović pozvao je nadležne u Mojkovcu da koliko god su u mogućnosti, umanje lokalne takse i tako dodatno doprinesu poslovanju kompanija na tom i da uđu u proces sertifikacije opština po BFC standardu.

"Ovaj sertifikat je vrlo značajan zato što visoko pozicionira opštinu u očima budućih investitora, jer znaju da su na tom prostoru ispunjeni zahtjevi za kreiranje povoljnog biznis ambijenta", rekao je predsjednik Komore.

Privredna komora u Crnoj Gori sprovodi program sertifikacije opština po BFC standardu. Opštine Bijelo Polje i Žabljak su ispunile sve kriterijume za sticanje regionalnog BFC sertifikata, čime su stekle status lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Tokom razgovora sa privrednicima kao glavni izazovi za poslovanje prepoznati su nedostatak stručnog kadra i siva ekonomija.

KOLAŠIN

Lokalna samouprava Kolašina je kvalitetan servis građanima i privredi, koji podržava dobre razvojne inicijative i doprinosi unapređenju ambijenta za poslovanje, rečeno je tokom sastanka delegacije Komore sa predsjednikom Opštine Milosavom Bulatovićem i privrednicima.

Prvi čovjek Kolašina izrazio je zainteresovanost za sertifikovanje Opštine po BFC standardu, a naročito za formiranje Privrednog savjeta, što će, prema njegovim riječima, pružiti bitan doprinos unapređivanju ambijenta za poslovanje.

"Od preuzimanja mandata okrenuti smo investicijama, privredi i razvoju", rekao je Bulatović.

On je predstavio projekte koji se realizuju na tom području, među kojima su najznačajniji sistem za prečišćavanje otpadnih voda, unapređenje vodosnabdjevanja u partnerstvu sa opštinom Rogatica, punionica za električne automobile, poboljšavanje uslova života i privređivanja na Sinjajevini.

"Probajte da u kontinuitetu smanjujete lokalne takse i tako doprinesete konkurentnosti preduzeća u Kolašinu, većim platama njihovih radnika, a sve će se to Opštini vratiti kroz porez na dohodak fizičkih lica i doprinose koji se plaćaju na zaradu", rekao je predsjednik Komore.

On je kazao da je Komora inicirala izmjenu Zakona kako bi se raspon stopa poreza na nepokretnosti u crnogorskim opštinama sa raspona od 0,25 do 1 odsto smanjio na raspon od 0,25 do 0,50 odsto.

Komora će se i dalje zalagati za smanjenje troškova rada, oslobađanje od poreza dijela dobiti koji se reinvestira u unapređenje tehnološkog procesa, izjednačavanje stope PDV-a za sve kategorije hotela, smanjenje stopa PDV-a za jaja, svježu ribu i određene vrste mesa.

Sagovornici su se saglasili da je nedostatak kadra gorući problem u svim sektorima privrede na sjeveru, a posebno u turizmu i ugostiteljstvu, drvnoj industriji i građevinarstvu.

"U susret novim investicijama moramo pripremati potrebnu radnu snagu", saopštio je Golubović.

Pozvao je da se kolašinska privreda snažnije uključi u realizaciju dualnog sistema obrazovanja, te obezbjeđujući stručnu praksu učenicima, dođe do nedostajućeg kadra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније