Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

17. 02. 2020. 14:30 >> 19:15
1

SIMOVIĆ PORUČIO

Većinska CG mjeri snagu novim dogovorima

Većinska Crna Gora ne mjeri svoju snagu brojnošću na ulici, nego novim pogonima, turističkim kapacitetima, poljoprivrednim dobrima, kao i novim dogovorima koji ne smiju i neće biti na štetu savremene, evroatlantske i evropske Crne Gore, kazao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović tokom posjete Danilovgradu.

Tom prilikom, istakao je da poštujući pravo svih građana na iskazivanje vjerskih i svih drugih osjećanja, većinska energija Crne Gore je svakodnevno zaokupljena radom i stvaranjem, odgovornošću i pregalaštvom, zalaganjem i spremnošću za dijalog u kojem će se otkloniti sve dileme.

„Takva većinska Crna Gora ne mjeri svoju snagu brojnošću na ulici, nego novim pogonima, novim turističkim kapacitetima, novim poljoprivrednim dobrima, novim kilometrima savremenih puteva i vodovoda, novim vrtićima, školama i zdravstvenim uslugama, novim domovima za stare i stanovima za naše sugrađane kojima su najpotrebniji. Novim dogovorima koji ne smiju i neće biti na štetu savremene, evroatlantske i evropske Crne Gore“, poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade je, na početku radne posjete Danilovgradu, obišao 12 porodica za koje su izgrađeni novi stanovi u zgradi u Spužu.

„Trideset tri dječija osmjeha koja su nas dočekala najbolja su potvrda da su ovo vrijedni projekti, da smo na dobrom putu i daju nam snagu da istrajemo. Naš današnji susret i zadovoljstvo 12 porodica novim domom dobra su prilika da poručimo i podsjetimo se na: solidarnost, razumijevanje, prepoznavanje i partnerstvo“, poručio je Simović.

Takođe, Simović je zajedno sa predsjednicom Opštine Zoricom Kovačević i saradnicima, u prisustvu brojnih mještana Spuža obišao i nedavno završenu novu kružnu raskrsnicu u tom mjestu koja će doprinijeti bezbjednijem i kvalitetnijem saobraćaju na ovoj dionici.

Čestitao je na uspješnoj realizaciji projekta, vrijednog 460.000 eura, dodajući da je posebna vrijednost projekta poruka društvene odgovornosti preduzeća „Gradnja Promet“ iz Danilovgrada koje je uložilo 350.000 u izgradnju ovoga kružnog toka.

"Društvena odgovornost je prepoznata kao važan element konkurentnosti. Potrošači i korisnici usluga svoje povjerenje sve više poklanjaju kompanijama, koje brinu o svojim zaposlenima, brinu o potrebama lokalne zajednice u kojoj posluju i brinu o stanju životne sredine u toj zajednici. Primjer kompanije "Gradnja Promet" vjerujem da će biti putokaz i ohrabrenje i za druge privredne subjekte ovdje u Danilovgradu i širom Crne Gore", poručio je Simović.

U Gostinju asfaltiran put, u Novom Selu otvoren vodovod

Putni pravac Luke – Gostilje ukupne dužine 9,5 km asfaltiran  je u cjelosti, u šta je uloženo ukupno 665 hiljada eura. Predsjednica Opštine tom prilikom je najavila mještanima da je početa izgradnja po fazama za rješavanje vodosnabdijevanja.

„Kao što vidite, sve to obećamo i završavamo, u partnerskom odnosu sa građanima. Planiramo da nastavimo asfatiranjem puteva na seoskom području, čime stvaramo uslove za bolji kvalitet života naših sugrađana“, kazala je Kovačevićeva, koja je čestitala mještanima na doprinosu.

Simović je istakao da su Danilovgrađani uvijek dobro razumjeli državnu politiku koja je sačuvala mir, multietnički i multivjerski sklad u Crnoj Gori.

"Ovdje se dobro razumjela politika koju je Crnu Goru vodila putevima napretka, i ekonomskog razvoja. Ona politika koja je Crnu Goru od najmanje razvijene republike bivše Jugoslavije sada dovela u red najrazvijenijih država Zapadnog Balkana i ona politika koja je Crnu Goru uvela u članstvo NATO alijanse i koja Crnu Goru vodi ka svojoj evropskoj adresi. Ali uvijek, saopštvajući i kroz vrijeme potvrđujući - na dobro svih građana, pa i onih koji u određenom trenutku, zbog određenog stepena nerazumijevanja, negativnih kampanja koje idu ka Crnoj Gori možda i ne razumju određeni aktuelni trenutak, ali sve to vrijeme demantuje i svima nama govori da treba da istrajemo na takvom državnom kursu. Ja sam siguran da ćemo upravo zahvaljujući ovoj pozitivnoj energiji kojoj svjedočimo i ovdje na Gostilju i Danilovgradu svi zajedno dati odgovore aktuelnim izazovima“, poručio je Simović.

U Novom Selu,je danas zvanično pušten u rad rekonstruisani vodovod Krivaja – Sušica, čime je  riješen decenijski problem vodosnabdijevanja 65 domaćinstava.

Simović je danas, osim obilaska infrastrukturnih projekata, posjetio i neke od uspješnih preduzetnika koji potvrđuju da se na području Danilovgrada vrijedno radi, uz podršku Vlade i lokalne uprave. Obišao je Farmu koka nosilja "Agromont" u Martinićima koja je korisnik podrške kroz IPARD program za investiciju od oko 600 hiljada eura, za koju će dobiti bespovratnu podršku od oko 300 hiljada eura.

Zaposlenost u Danilovgradu povećana za preko 12 odsto

Još jedna, kako je saopšteno iz Vlade, uspješna preduzetnička priča je i pogon za preradu ljekovitog bilja u Orjoj Luci u kome se realizuje investicija od 133 hiljade eura, za koju će preko IPARD-a dobiti bespovratnu podršku od oko 58 hiljada eura.

"Ovo su samo neki od rezultata rada lokalne samouprave, rezultata privrednika i preduzetnika Danilovgrada i rezultata koji su izraz podrške i partnerstva Vlade i lokalne samouprave”, ocijenio je Simović, ističući da je Danilovgrad prepoznat kao najbolji primjer dobrog poslovnog ambijenta.

Najbolja potvrda toga su, kako je kazao, podaci o trendovima u lokalnoj ekonomiji, prema kojima raste broj preduzeća iz godinu u godinu, rastu njihovi prihodi i dobit i broj zaposlenih.

"Posebno važan podatak je da je stopa nezaposlenosti sa 20,45 odsto (1.1.2017.) smanjena i danas je oko 11 odsto, što je niže od državnog prosjeka (15 odsto). Istovremeno, zaposlenost je u Danilovgradu povećana za preko 12 odsto", kazao je Simović.

U poljoprivredi investicije od 14 miliona eura

U sektoru poljoprivrede, u protekle tri godine ,realizovane su, ili su u fazi realizacije, ili ugovaranja investicije vrijedne 14 miliona eura, za šta je obezbijeđena bespovratna podrška od preko 8 miliona eura.

Podršku je ostvarilo preko 400 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i petnaestak kompanija koje imaju preko 200 zaposlenih i preko 800 kooperanata iz Danilovgrada i drugih krajeva Crne Gore, čime je osigurana proizvodnja i osigurana radna mjesta.

Pored toga, u prethodne tri godine Ministarstvo je podržalo i izgradnju seoske infrastrukture sa oko 430.000 eura - 23 projekta nasipanja i asfaltiranja puteva i izgradnja preko 10 km primarne i sekundarne vodovodne mreže.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније