Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.L.B. ]

17. 02. 2020. 16:33 >> 16:53

NACIONALNI KOMITET

Edukacijom do veće finansijske pismenosti

U Centralnoj banci Crne Gore održana je prva sjednica Nacionalnog komiteta za razvoj finansijske edukacije, čiji će glavni cilj biti unapređenje opšteg nivoa finansijske pismenosti u zemlji, saopšteno je iz CBCG.

Članovi Nacionalnog komiteta za razvoj finansijske edukacije, su ministar finansija Darko Radunović, ministar prosvjete Damir Šehović, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, predsjednik Komisije za tržište kapitala Zoran Đikanović i predsjednik Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević. 

Riječ je o radnom tijelu koje je formirao Savjet za finansijsku stabilnost, a koje ima zadatak da, na sistemski i sveobuhvatan način, koordinira pripremu nacionalnog programa razvoja finansijske edukacije.

“Program razvoja finansijske edukacije će, na bazi sprovedene analize aktuelnog stanja i i identifikovanih prioriteta i ciljnih grupa, a uvažavajući međunarodne standarde, smjernice i dobru praksu u oblasti finansijske edukacije, definisati predlog mjera i aktivnosti za unapređenje opšteg nivoa finansijske pismenosti u zemlji”, saopšteno je iz CBCG.

Prilikom pripreme programa Crna Gora će, kao korisnica tehničke pomoći MMF-a za oblast finansijske edukacije, imati podršku eksperata Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kako se navodi u saopštenju na današnjoj sjednici je konstatovano da finansijska edukacija posebno dobija na značaju sa globalizacijom finansijskog tržišta i ubrzanim razvojem tehnologije i zaključeno da treba pažljivo osmisliti programe finansijske edukacije za različite ciljne grupe.

“Naglašeno je da posebnu pažnju treba posvetiti mlađoj populaciji, tj. djeci školskog uzrasta i da u pristupu ovoj ciljnoj grupi treba koristiti inovativne i tehnološki napredne metode”, poručuju iz CBCG.

Dogovoren je intenzivan rad na pripremi programa razvoja finansijske edukacije, koji će predstavljati neophodnu dopunu zdravog finansijskog regulatornog i nadzornog okvira.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније