Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.L.B. ]

17. 02. 2020. 19:52 >> 19:51

FORUM POSLOVNIH ANĐELA

Potrebni novi modeli finansiranja biznisa

Bankarski krediti u našem regionu i dalje su skupi i nepovoljni za one koji žele da pokrenu biznis, kažu preduzetnici. Zato su regionu potrebni novi modeli finansiranja, a prava prilika za to su poslovni anđeli - uspješni pojedinci ili firme koje su spremne da investiraju ne samo novac već i znanje, poručeno je sa Svjetskog foruma poslovnih anđela u Istanbulu.

Svaka poslovna priča počiva na ideji, a da bi se ona uspješno realizovala u neophodan je novac. Upravo je nedostatak sredstava najveći izazov sa kojim se u našem regionu suočavaju svi koji žele da pokrenu biznis, kaže preduzetnik iz Makedonije Petar Hristov. 

“Bankarski krediti su sa visokim kamatama i nepovoljni su za start up-ove. Zato mi razmišljamo o novim mogućnostima finansiranja”, kaže Hristov.

A, jedna od mogućnosti su poslovni anđeli - uspješni pojedinci ili firme koje su spremni da investiraju ne samo novac, već i znanje.

“Za razliku od banaka koje odobravaju kredite isključivo uz garancije, poslovni anđeli za svoju investiciju traže dio profita ili udio u vlasništvu. O svemu tome možete pregovarati, ali najvažnije je da im ponudite inovativnu ideju”, navodi Inderdži Sing, poslovni anđeo iz Singapura.

Poslovni anđeli ulažu u industrije i sektore u kojima i sami imaju iskustva, a koliko je taj način finansiranja zastupljen u svijetu pokazuju i podaci.

“Poslovni anđeli prošle godine investirali su 50 milijardi eura u svijetu, od toga skoro 10 miliona eura u Evropi. Najviše investicija bilo je u

IT i sektoru mobilne telefonije. Plan je da investicije 2020. budu i do 60 milijardi eura”, naveo je Bajbars Altuntaš, predsjednik Svjetskog foruma poslovnih anđela.

Da bi dio tog novca stigao i na Balkan, kako je poručeno se skupa, preduzetnici iz ovog regiona moraju tradicionalno poslovanje prilagoditi modernim biznis tokovima.

“Po nekim našim iskustvima da bi start up odnosno preduzetnik bio spreman prihvatiti investiciju vrlo optimistična projekcija je šest mjeseci rada na svom predstavljaju i razvijanju svog poslovnog modela i na prezentiranju sa investitorima”, poručuje Helena Matuša, iz kancelarije WBAF u Hrvatskoj.

Šansu da biznis ideju predstave poslovnim anđelima naredne godine imaće i tri preduzetnika iz Crne Gore.

Uspjeh u biznisu ne dolazi preko noći, a najbolje rezulte ostvaruju samo oni koji su spremni da usvajaju nova znanja i vještine, to je jedna od poruka Svjetskog foruma biznis anđela, koji je u Istanbulu okupio više stotina preduzetnika i investitora iz svih krajeva svijeta.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније