Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine ]

19. 02. 2020. 07:44   >>  07:47 3

PRIVATNIM MHE

Potrošači platili 74 miliona gubitaka na mreži i subvencija

Crnogorski potrošači električne energije su za posljednjih pet godina platili oko 74,3 miliona eura za subvencije privatnim vlasnicima malih hidroelektrana (mHE) i vjetroelektrane Krnovo i tehničke gubitke Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), saopšteno je iz NVO Akcija za socijalnu pravdu koja je te podatke dobila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacija.

Pravni savjetnik pri toj NVO Ines Mrdović kazala je da je od sredine 2014. godine, kada je počela rad prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplaćeno 13,4 miliona eura subvencija.

“Kada se tome doda 20,9 miliona za struju iz VE Krnovo dolazi se do ogromne brojke od 34,3 miliona plaćenih subvencija”, navela je Mrdović.

Kada je riječ o tehničkim gubicima na distributivnoj mreži, Ines je ukazala da je njihov ukupan iznos za prethodnih pet godina oko 40 miliona eura.

Prema njenim riječima, ako se uzme u obzir iznos subvencija plaćenih za 11 mjeseci prošle godine, moglo bi se procijeniti da će one u naredne tri godine iznositi najmanje 40 miliona eura.

“Potrošači će posebno, a shodno odluci Regulatorne agencije za energetiku (RAE), za tehničke gubitke u tom periodu platiti i oko 35 miliona”, zaključila je Mrdović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније