Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

22. 02. 2020. 20:46 >> 23:02

PREDSTAVLJEN U TIRANI

Akcelerator za povezivanje regiona i ekonomski rast

Platforma za saradnju privatnog i javnog sektora ili stručno "Akcelerator za konkurentnost i inovacije na Zapadnom Balkanu", predstavljen je u Tirani predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana. Od ove platforme se očekuje da doprinese povezivanju regiona i obezbjeđivanju ekonomskog rasta. Međutim prilikom njenog predstavljanja premijer Albanije Edi Rama je rekao da je komunikacija važna i za evropske integracije i što bolje komuniciramo Evropa će nas više poštovati.

U Tirani je Predstavljen Akcelerator za konkurentnost i inovacije na zapoadnom Balkanu. Šta je zapravo akcelerator?

"Nije nešto materijalno, radi se o nizu ideja, novih alata i instrumenata koji će omogućiti da se prevaziđu razlike regiona i drugih evropskih zemalja. Od ove platforme se očekuje da doprinese povezivanju ali i obezbjeđivanju ekonomskog rasta ali i drugih zemalja svijeta po pitanju inovacija i konkurentnosti", kazala je Majlinda Bregu generalna sekretarka RCC .

"Cilj akceleratora je da se osnaži konkurentnost ali i da se spriječi odliv mozgova", dodala je Martina Larkin iz Svjetskog ekonomskog foruma.

I ovo je trenutak koji i one najmanje zainteresopovane za priču o akceleratorima zainteresuje. Nije on izmišljen u Tirani. Sprovodi ovakvu saradnju odavno i sirom svijeta Svjetski ekonomski forum. Sada u saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju imaju namjeru da ova priča zaživi na Zapadnom Balkanu. Ne samo razimijevanje već i na podršku su u startu dobili od predsjednika Vlade Albanije.

"Uprkos duhovima prošlosti koji se pojavljuju u obliku političara mi treba da se okrenemo budućnosti. Ne moramo da se slažemo oko istih stvari ali moramo da naučimo s razlikama da živimo. Došao je trenutak da slavimo promjenu", kazao je predsjednik Vlade Albanije Edi Rama.

Za ovaj projekat zainteresovane su sve zemlje Zapadnog Balkana. Na sastanku u Tirani formirana je liderska grupa koja će biti nosilac projekta a u njoj je u ime Crne Gore ministarka nauke Sanja Damjanović dok privatni sektor predstavlja kompanija Amplituda. 

"Crna Gora u ovom trenutku radi izmjene zakonske regulative kako bi kreirala bolji ambijent za bavljenje inovacijama. Kroz ove nove instrumente omogućiće se kreiranje posebog implementacionog tijela za Strategiju pametne specijalizacije odnosno Fonda za inovacije kao institucije koja će na fokusiran način ivestirati i ulagati u mala i srednja preduzeća koja imaju potencijal za brz razvoj i za uvođenje inovacija u svom poslovanju", kazao je Saša Ivanović, državni sekretar za inovacije.

Inovacije se brže šire na ujedinjenom tržištu i donose veću konkurentnost na globalnoj sceni. Zato je ovo regionalna priča koja bi mogla još nesto da donese.

"Evropska integracija zasnovana je na zaslugama svake zemlje. Međutim, EU će gledati i kako mi funkcionišemo jedni s drugima, da li imamo kapaciteta da uspješno komuniciramo. Ako u tome uspijemo, EU će nas više poštovati i biće otvorenija da nas prigrli", dodao je Rama.

Izgleda da je došao i trenutak da se okrene nova stranica i za to su okupljeni iskazali spremnost.


Tatjana Debeljević, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније