Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Cdm/Dan [ Objavila: M.L.B. ]

25. 02. 2020. 07:09   >>  07:08

PORESKA UPRAVA

Inspekcijski nadzor u svim vjerskim zajednicama

Poreska uprava saopštila je da je inspekcijski nadzor otvoren kod vjerskih zajednica, te će biti utvrđene sve činjenice bitne za provjeru regularnosti obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza.

Direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša u obraćanju javnosti nije prekršio Zakon o poreskoj administraciji, kada je pomenuo da Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) predstavlja najveću vjersku zajednicu u Crnoj Gori po nizu kriterijuma koji, između ostalog, uključuju i činjenicu da u odnosu na ostale vjerske zajednice MCP u komercijalnim bankama ima najveći broj otvorenih žiro-računa, saopštili su Danu iz Poreske uprave.

Tvrde da čelnik PU nije objelodanio podatak kojim Poreska uprava raspolaže kada je u pitanju tačan broj računa, te na taj način nije došlo do kršenja zakonske norme.

“Treba pomenuti i da član 16 propisuje da se institut poreske tajne ne odnosi na podatke koje poreski organ objavljuje kvartalno o listi poreskih dužnika, a da stepen poreske discipline predmetnog obveznika istu klasifikuje među najveće poreske dužnike”, navode iz Poreske uprave.

Iz PU su saopštili da je "inspekcijski nadzor otvoren kod vjerskih zajednica, te će u istom biti utvrđene sve činjenice bitne za provjeru regularnosti obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza".

"Mitropolija crnogorsko-primorska izdvojena je kao zajednica sa najnižim stepenom poštovanja poreskih propisa, imajući u vidu da ista jedina od svih posluje u sivoj zoni zbog činjenice da ne prijavljuje svoje poreske obaveze, te se ne može dovoditi u istu ravan sa zajednicama koje su svoje obaveze prijavile državi. Mešihat Islamske zajednice je, za razliku od MCP, uredno prijavio sve vjerske službenike, a ova vjerska zajednica vršila je značajan dio uplata za vjerske službenike na njihove individualne račune, zbog čega je neophodno najprije izvršiti rasknjižavanje ovih uplata, kako bi se utvrdilo stvarno stanje poreskih obaveza, nakon čega će se pristupiti daljoj naplati poreskih obaveza mehanizmima izmirenja duga od strane predmetnog subjekta”, piše u odgovoru PU.

Pet vjerskih zajednica apliciralo za izmirenje duga kroz reprogram

Dodali su da neizmirene obaveze u manjim iznosima uredno prijavljene Poreskoj upravi imaju i Barski nadbiskupski ordinijat i Rimoktaolička crkva Podgorica, koji su takođe uredno prijavili sve vjerske službenike, a kod kojih je u toku sređivanje stanja na analitičkim računima.

“Na sastancima održanim sa svim vjerskim zajednicima koje imaju neizmirene obaveze prenijeta je ista poruka kao i Mitropoliji, a to je da se obaveze prema državi moraju poštovati, te da do 2. marta iste treba da predstave način na koji će izmiriti dospjele poreske obaveze. Pet vjerskih zajednica, i to: Crnogorska pravoslavna crkva Cetinje, Eparhija budmljansko-nikšićka Berane, Metoh manastira Ostrog Jovan do Nikšić, Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić i Srpska pravoslavna crkvena opština Pljevlja apliciralo je za izmirenje duga kroz reprogram u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja i iste redovno servisiraju dospjele obaveze”, navode iz PU.

Dodaju da se među vjerskim zajednicama izdvaja Kotorska biskupija, koja uredno prijavljuje i izmiruje sve dospjele obaveze.

“Treba naglasiti i da je inspekcijski nadzor otvoren kod vjerskih zajednica, te će u istom biti utvrđene sve činjenice bitne za provjeru regularnosti obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza, uključujući i podatke o stanju obaveza istih”, piše u odgovoru iz Poreske uprave.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet obaviće 15. marta kontrolno saslušanje direktora Poreske uprave (PU) po inicijativi poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније