Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

01. 03. 2020. 15:05 >> 15:04

JOVANOVIĆ

Ispunjen proizvodni plan EPCG

Proizvodni rezultati Funkcionalne cjeline (FC) Proizvodnja, a samim tim i Elektroprivrede (EPCG), u prošloj godini su iznosili 100,7 odsto planiranih, zbog čega su u kompaniji, kako tvrde njeni predstavnici, apsolutno zadovoljni.

Direktor FC Proizvodnja Luka Jovanović kazao je da je proizvodni plan za prošlu godinu ispunjen 100,7 odsto, i to hidroelektrana (HE) Perućica i Piva 103,5 odsto, odnosno 88,7 odsto, a Termoelektrane (TE) Pljevlja 105,6 odsto.

„U FC Proizvodnja su apsolutno zadovoljni postignutim proizvodnim rezultatima i realizacijom planiranih remontnih i investicionih planova“, rekao je za list Elektroprivreda Jovanović, koji je i vršilac dužnosti direktora TE Pljevlja.

On je dodao da je najbolji proizvodni rezultat zabilježila TE Pljevlja, koja je proizvela 5,5 odsto više energije nego što je planirano. HE Perućica je plan premašila 3,47 odsto, dok je Piva ostvarila 88 odsto plana.

Jovanović je rekao da su remontni radovi u sve tri elektrane realizovani na nivou planiranih godišnjih aktivnosti i u velikom obimu u planiranim vremenskim intervalima.

On je naveo da je prošla godina bila veoma uspješna za HE Perućica, kako sa aspekta ostvarenja plana proizvodnje, tako i remontnih radova i kapitalnih investicija.

„Naša najstarija velika HE je crnogorskom elektroenergetskom sistemu, tokom prošle godine, isporučila 951,97 hiljada megavat sati (MWh) energije, odnosno 3,47 odsto više od plana“, kazao je Jovanović.

On je precizirao i da je remont većine objekata i postrojenja HE Perućica obavljen u periodu od kraja jula do kraja avgusta, za vrijeme totalne obustave.

Jovanović je saopštio da je za HE Piva prošla godina bila godina velikih remontnih zahvata, kako sa stanovišta kapitalnog remonta agregata A2, tako i zbog početka druge faze modernizacije postrojenja.

„U uslovima velikog obima radova i slabije hidrološke situacije tokom prvog dijela godine, za HE Piva se možemo pohvaliti dobrim proizvodnim rezultatima koji su realizovani na nivou od oko 88,7 odsto planiranih“, naveo je Jovanović.

On je dodao da se, na osnovu radova koji su obavljeni u prethodnoj godini i planiranih za ovu, može konstatovati da će HE Piva, pored primarnog cilja - proizvodnje električne energije, biti i jedno veliko gradilište. Tu se, prije svega, misli na kapitalni remont agregata A2.

Jovanović je kazao da je TE Pljevlja ispunila uglavnom sve planove, što potvrđuje 105,6 odsto ostvarene planirane proizvodnje, kao i remontni i investicioni radovi.

„U mašinskoj sali su obavljeni remontni radovi na napojnim pumpama jedan, dva i tri, kao i na kondenz pumpama prvog i drugog stepena. Obavljena je revizija zaptivnih ležajeva na generatoru i zamjena svih gumenih zaptivača. Obavljen je i detaljan pregled cijevnog sistema zagrijača niskog pritiska“, rekao je Jovanović.

Izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom, Darko Krivokapić, je sumirajući utiske, naročito imajući u vidu kretanje cijena električne energije na tržištima, hidrološke prilike i raspoloživost proizvodnih pogona, ocijenio da je prošla godina bila veoma izazovna.

„Fjučers cijene za prošlu godinu, tokom 2018. godine su pokazivale da će se zadržati rast cijena, naročito sa naglim rastom cijena dozvola za emisije ugljen dioksida, pa je cijena band energije dostizala i 64 eura po MWh“, naveo je Krivokapić.

On je objasnio da su cijene na spot tržištu pale tokom prvog prošlogodišnjeg kvartala, tako da je na kraju ostvareni prosjek cijene električne energije za prošlu godinu na HUPX berzi iznosio 50,36 EUR po MWh.

„Prošla godina je bila veoma izazovna i nepredvidiva. EPCG, odnosno Direkcija za upravljanje energijom je u toku prošle godine uvezla 1,1 teravat sati (TWh) električne energije vrijednosti oko 58,3 miliona eura, dok je za isti period izvezla 0,8 TWh struje vrijednosti 51,1 milion eura“, saopštio je Krivokapić.

On smatra da je prošle godine urađen dobar posao kada je u pitanju trgovina električnom energijom, prvenstveno iz ugla snabdjevanja potrošnje, kao i angažovanja proizvodnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније