Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 03. 2020. 14:51 >> 14:50
1

MRDOVIĆ PITA

"Kada će biti ukinuta tajnost podataka o izgradnji autoputa?"

Prema podacima Nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP), ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je u aprilu prošle godine produžio za dvije godine tajnost podataka u vezi sa realizacijom projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa Smokovac Mateševo, saopštila je pravni savjetnik pri NVO Akcija za socijalnu pravdu Ines Mrdović.

Prvo rješenje o tajnosti Ministarstvo saobraćaja je donijelo u avgustu 2016., da bi novo rješenje sa oznakom tajnosti bilo donijeto u aprilu 2017. godine. Potom je, kako je saopšteno iz NVO, ovom rješenju Nurković produžio rok tajnosti do aprila 2019, a zatim je donijeto novo i rok produžen za još dvije godine.

“Najveći broj dokumenata u vezi realizacije projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa Smokovac Mateševo ostaće tajna najmanje do aprila naredne 2021. godine, odlučilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva”, saopštila je Mrdović.

Prema podacima Nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP), tajnost je određena stepenom „interno“, a Zakon o tajnosti podataka propisuje da se taj stepen određuje za podatke čijim bi otkrivanjem nastupile štetne posljedice za ostvarivanje funkcije organa.

“Zbog toga će građani ostati uskraćeni za informacije o kontroli projekta, poštovanju rokova, sporovima, tokovima novca od kineske China Road and Bridge Corporation ka domaćim podizvođačima, koji su dobili poslove vrijedne stotine miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Do danas je poznat samo ograničeni dio informacija o iznosu oslobođenih dažbina, isplatama iz Budžeta kineskom izvođaču radova, te iznosu povučenih sredstava iz kredita kineske Exim banke, kojim se finansira 85 odsto radova.

“ASP je prošle sedmice ukazala da su do kraja prošle godine poreska i carinska oslobođenja dostigla sumu od najmanje 191,2 miliona eura, od čega je samo oslobođenje poreza na dodatu vrijednost 140,6 miliona. Građani finansiraju dionicu autoputa od bezmalo milijardu eura, a Ministarstvo saobraćaja, pored ostalog, tvrdi da podaci predstavljaju poslovnu tajnu, iako je ono državni organ koji poslove obavlja isključivo u javnom interesu”, navodi se u saopštenju.

Prema Zakonu, bilo je moguće ukinuti tajnost podataka, ali se to nije desilo,kažu iz NVO.

“Pitanje je šta će se dogoditi u aprilu naredne godine, do kada nije izvjesno da će prioritetna dionica biti završena, odnosno da li će tada biti ukinuta tajnost, ili produženi rokovi za sakrivanje informacija”,zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније