Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Agencija MAMA, Objavila: R.B. ]

05. 03. 2020. 23:59 >> 12:32

CGES

Radovi za sigurnije snabdijevanje preko 25.00 potrošača

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) započeo je radove na postavljanju visokonaponskog podzemnog kabla koji će povezati trafostanice „Podgorica 1“ u Zagoriču i „Podgorica 4“ u Tološima , čime će se, kako navode, stvoriti uslovi za još pouzdanije i sigurnije napajanje električnom energijom dijela grada preko Morače, uključujući i djelove u kojima se očekuje realizacija brojnih infrastrukturnih projekata.

Investicija je vrijedna dva miliona i 350 hiljada eura, a radovi će trajati tri mjeseca.

"Izgradnja ovog 110 kilovoltnog voda u prenosnoj mreži Crne Gore, imaće mnogo veći značaj od uobičajenog visokonaponskog voda koji povezuje dvije trafostanice i to u smislu obezbjeđenja dvostranog napajanja trafostanice „Podgorica 4“, sa koje se napaja veliki dio konzuma Glavnog grada“, kazao je Mijat Mirković, direktor Sektora za razvoj i investicije,na gradilištu u Vranićima, odakle su i počeli radovi.

Mirković napominje da je vod 110 kV naponskog nivoa, koji će povezati pomenute trafostanice, mješovitog tipa, tj. od TS „Podgorica 1“ do Vranića će biti nadzemni, a od Vranića do TS „Podgorica 4“ podzemni.

On je dodao da će realizacijom ovog projekta, sigurnost i pouzdanost napajanja preko 25 hiljada potrošača električne energije, biti na veoma visokom nivou.

"Pored direktne investicije, koja iznosi dva miliona i 350 hiljada eura, CGES tokom naredna tri mjeseca očekuju intenzivni radovi na ovom projektu, od kojih bih izdvojio rekonstrukciju nadzemnog dijela voda od TS „Podgorica1“ do mjesta Vranići, izgradnju polja 110kV u TS „Podgorica 1“ i „Podgorica 4“, kao i postavljanje 110 kablovskog voda od lokacije na kojoj se trenutno nalazimo u naselju Vranići do TS „Podgorica 4“. Početna tačka kablovskog voda, ukupne dužine 2,5 kilometra, je stub 12, od kojeg vod ide slobodnom površinom i izlazi na ulicu Đura Čagorovića, nastavlja ulicom Boška Buhe, izlazeći na put prema Marezi i dalje do objekta TS „Podgorica 4“, naveo je Mirković. 

Ističe da se polaganje 110 kV podzemnog kabla izvodi drugi put u Podgorici, i da se ovakvim investicijama modernizuje prenosna mreža, a sve u cilju sigurnijeg i kvalitetnijeg napajanja djelova Glavnog grada, koji se ubrzano šire.

"CGES, primjenjujući ovakva tehničko-tehnološka rješenja, pozitivno utiče na kvalitet života građana Podgorice, vodi računa o zaštiti životne sredine, izbjegava vizuelni uticaj dalekovoda i ne zauzima prostor. Realizacija ovog projekta je dokaz da CGES čini velike napore na unapređenju i razvoju svoje mreže. Završetkom investicije imaće koristi ne samo građani, već i potencijalni investitori“, naglasio je Mirković.

"S obzirom na činjenicu da će se na ovom potezu saobraćaj odvijati otežano u naredna tri mjeseca, koliko će trajati radovi, zamolio bih građane, odnosno mještane ovih naselja da pokažu strpljenje, a sve u cilju konačne realizacije ovog veoma značajnog projekta za sve nas", zaključio je Mijat Mirković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније