Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 03. 2020. 19:36   >>  19:33

MUSTAFIĆ

Budućim preduzetnicima 3,5 miliona eura pomoći

Delegacija Evropske unije u Crnoj Giri i Evropska komisija programom vrijednim 3,5 miliona eura pomažu buduće preduzetnike. Tim povodom predstavnici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja posjetili su Pljevlja i promovisali Program grantova za samozapošljavanje.

Kako je saopšteno iz ZZZCG, Mustafić je, iskazujući punu zahvalnost Delegaciji EU u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji, podsjetio da je posrijedi prvi direktni grant koji je Zavodu obezbijedilo resorno Ministarstvo, kao krovna institucija operativne strukture.

"MRSS koordinira Programom dok je ugovaračka institucija Ministarstvo finansija odnosno Direktorat za ugovaranje i finansiranje EU pomoći. Direktna podrška je dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Finansirana je od strane Evropske unije posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Da je ovo konkretna podrška crnogorskoj privredi i preduzetništvu na državnom nivou govori podatak da su 94 nezaposlene osobe sa evidencije Zavoda, kroz prvi Javni poziv, nedavno dobile bespovratna sredstva od EU", podsjetio je Mustafić.

On je najavio da će drugi javni poziv biti objavljen 30. marta ove godine.

"Na evidenciji Područne jedinice Pljevlja, kojoj pripadaju opštine Pljevlja i Žabljak nalazi se 2.040 nezaposlenih što daje stopu nezaposlenosti od preko 15.8 odsto. Upravo zbog velikog broja dugoročno nezaposlenih lica kojih je na evidenciji 60 odsto ali i podatka da je svaki peti nezaposleni iz kategorije mladih a svaka druga nezaposlena osoba žena - danas smo i u Pljevljima. Cilj nam je da, upravo ovoj kategoriji nezaposlenih pružimo blagovremene i detaljne informacije o ovoj vrsti podrške", istakao je on.

Mustafić je dodao da je Zavod na usluzi svim nezaposlenim licima koji žele da pokrenu i razviju svoj biznis.

"Priliku da se prijave, vjerujem u još većem broju, imaju nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva", kazao je Mustafić.

On je pozvao sve, koji su voljni da pokušaju da se otisnu u sopstvene preduzetničke vode, da apliciraju za podsticajna bespovratna sredstva iz EU.

"Za oblast zapošljavanja iz ovog programa, najveći dio je donacija EU Crnoj Gori u vrijednosti od 15 miliona, dok Vlada učestvuje sa oko 2,7 miliona eura", precizirala je predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja Ksenija Aranitović ističući da je za različite aktivnosti u cilju povećanja zapošljivosti i otvaranja novih radnih mjesta izdvojeno 8,7 miliona eura.

Opština Pljevlja pružiće logističku podršku aplikantima angažovanjem zaposlenih pri izradi biznis planova.

"Želja nam je da što više građana iskoristi ovu dobru priliku i da svoje ideje sprovede u djelo", poručio je potpredsjednik Opštine Pljevlja Mervan Avdović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније