Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M. ]

12. 03. 2020. 06:28   >>  06:28 11

DRECUN ZA PORTAL

Zbog koronavirusa trpjeće i CG ekonomija

Koronavirus, izvjesno je, uticaće na projekcije ekonomskog rasta brojnih država, pa i Crne Gore kaže, za Portal RTCG, ekonomski analitičar Predrag Drecun. On ističe da je Crna Gora posebno ranjiva u sektoru aviosaobraćaja, a nema sumnje da će negativnog uticaja biti na turizam. Pola godine virusa će napraviti ozbiljnu štetu svima, smatra Drecun.

Otkazuju se ekonomske aktivnosti koje imaju indirektne veze sa Crnom Gorom, a sve više i direktne. Sve to, uz neizbježno manji nivo komunikacije među ljudima, može uticati na pad projekcija, smatra Drecun. 

Crna Gora je, kako kaže, posebno ranjiva u sektoru aviosaobraćaja i turizma. Zato kaže da je šteta neminovna, ali da je teško procijeniti kolika će biti.

"Štete će biti, a da li će biti kritično velika ili vrijedna jedne majske kiše, viđećemo. To je teško reći, jer ne znamo koliko je ovaj virus uporan i koliko će izdržati. Vakcina je daleko, makar godinu dana, pa će posljedica biti sigurno", kaže on.

Otkazivanje letova, zabrana putovanja u Italiju, Španiju... strože kontrole na graničnim prelazima, definitivno će se odraziti i na crnogorsku ekonomiju, kaže Drecun.

"Otkazi ugovora i boravka su izvjesni, naročito stranih gostiju, kojima vlade takođe ne savjetuju da putuju. Italija nije ni slutila kolika šteta je može zadesiti. Teško je sve te štete izmjeriti, bolje reći nemoguće."

Pad kineske proizvodnje, kaže Drecun, može biti prijetnja crnogorskoj ekonomiji, prvenstveno zbog autoputa, ali i zbog trgovine.

"Da nije autoputa, ne bih mnogo brinuo zbog čisto kinesko-crnogorskih odnosa, tj. zbog kvantifikacije štete. Ali ovako, treba se nadati da će ovo zlo brže proći nego što mi nađemo vakcinu, jer pola godine virusa će napraviti ozbiljnu štetu svima, pa i nama", vjeruje on.

Drecun kaže da je turizam grana koja među prvima osjeti posljedice vanrednih situacija.

"Daleko najveći uticaj će biti na turizam uopšte, u svijetu, pa i kod nas. Možda nas opet gost iz Srbije iznenadi, jer neće moći da ide u EU pa nam malo kompenzuje gubitke... Ali, za našu ekonomiju mi smo sami manje bitni od svijeta, jer smo uvozno zavisni, pa smo i ranjiviji nego drugi, relativno mjereno", kazao je Drecun.

Mislim da je veća prijetnja ostatku svijeta nego Kini. U SAD-u već otkazuju sportske skupove koji donose milionske profite, kaže Drecun.

"Ako na ljude gledamo prevaziđenim marksističkim pogledom, kao na faktor proizvodnje, onda je opet Kina u boljoj poziciji od svijeta, jer broj bolesnih i umrlih, relativno manje će pogoditi kinesku ekonomiju nego, recimo, italijansku. Ako ljudi u nekoj državi prestanu da idu u bolnice, kod zubara, na dnevna ročišta-suđenja, u šoping molove, pa čak i djeca prestanu da idu školu, eto štete za svaku ekonomiju. Na kraju, čini mi se da EU i SAD mnogo više straha pokazuju od virusa, pa se ta količina straha raspoređuje proporcijalno više i na ekonomiju. Mjere opreza su znatno više, a to košta. Vjerovatno ima i ekonomski neopravdanog troška, ali on se dešava u ovim situacijama", zaključio je Drecun.

Drecun zaključuje i da svjetske berze reaguju negativno, te da su velike reperkusije moguće i na nove tehnologije.

"5G tehnologija se već dovodi u vezu sa biološkim ratom, a 5G je testriana upravo u kineskom Vuhanu. Istina ili ne, posledica će biti", kaže Drecun.

Milica Mandić Portal RTCG

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније