Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ RTCG/Mina, Objavila: R.B. ]

11. 03. 2020. 10:32   >>  12:45 4

MARKOVIĆ

"Autoput za bolji život svih građana"

Autoput Bar-Boljare nije samo cesta, to je put ka zapadnom sistemu vrijednosti, ma koliko se to ponekad željelo prikazati suprotnim. To je prije svega put ka boljem životnom standardu svih naših građana, posebno onih na sjeveru, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

"Dakle, put ka ekonomski nezavisnom, pa time i slobodnom pojedincu - odgovornom činiocu našeg društva“, rekao je premijer Marković na konferenciji o izgradnji prve dionice autoputa koju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). 

Premijer je kazao da je malo projekata koji su uticali na razvoj crnogorske ekonomije kao što utiče izgradnja autoputa Bar-Boljare, a vjerujem skoro nijedan koji će u tolikoj mjeri uticati na sveukupni razvoj crnogorskog društva.

Iako su nerazumijevanja i mimoilaženja oko pojedinih segmenata ovog grandioznog i kompleksnog poduhvata na dnevno-političkom nivou neizbježna, jedno je, tvrdi premijer Marković, evidentno - već po završetku prve dionice od Smokovca do Mateševa, Crna Gora će biti značajno bolje mjesto za život.

Marković je ukazao na značaj autoputa sa aspekta bezbjednosti i komfora putovanja ka sjeveru, ali i istakao da je ovaj projekat u periodu svoje realizacije ubrzao rast naše ekonomije do izuzetnih 4,7% u 2017. godini, 5,1% u 2018. i izvjesno je - oko 4% u 2019. godini.

"Jasno je da je tokom realizacije prioritetne dionice bilo izazova i da ih još uvijek ima. Tome ponajbolje svjedoči žustra polemika koju smo imali po pitanju uticaja na fiskalnu stabilnost; povodom rizika od tzv. „dužničkog ropstva“; uticaja na životnu sredinu; izazovima zaštite na radu, pa i pitanjima transparentnosti pojedinih segmenata projekta“, rekao je predsjednik Marković i dodao da nijedan ovakav projekat, pa ni crnogorski autoput, nije izolovan ni od globalnih izazova, poput ovih dana aktuelnog korona virusa.

Kako navodi, važno je razdvojiti centralnu od sporednih tema.

"Crna Gora, koja će, kao i sve članice Evropske unije, omogućiti svakom svom stanovniku brz i bezbjedan pristup ključnoj putnoj infrastrukturi. To je pitanje mobilnosti, to je preduslov za ekonomski razvoj, pa u krajnjem i pitanje građanskog i nacionalnog ponosa svih nas“, rekao je Marković.

On je posebno istakao aspekt ekonomske i društvene ravnopravnosti crnogorskog čovjeka. Jedina odgovorna reakcija na savremene izazove ravnomjernog regionalnog razvoja, uključujući i pitanje odliva stanovništva je, kazao je predsjednik Vlade, stvaranje istih ili makar približnih uslova za život na cijeloj teritoriji naše države.

"Naravno da je važno da nas potreba za boljim životom ne dovede u poziciju da se zadužimo više nego što možemo da vratimo. Kao što znate, ova Vlada je konkretnim mjerama uspjela da očuva stabilnost javnih finansija. Četvrtu godinu za redom ostvarujemo suficit tekućeg budžeta, a nova zaduženja su usmjeravana isključivo na realizaciju kapitalnog budžeta. Dakle – na škole, vrtiće, domove zdravlja, puteve i drugu fizičku i društvenu infrastrukturu“, rekao je premijer Marković i dodao da ove godine počinje snažan trend pada javnog duga.

Premijer je naglasio da nema govora o riziku od bankrotstva ili „dužničkog ropstva“, kako se često spekulisalo.

On je kazao i da računamo na već iskazanu i najavljenu podršku naših evropskih partnera, koji su konkretno pomogli pripremu neophodne tehničke dokumentacije za nastavak radova prema Andrijevici. Vjerujemo u nastavak te podrške i u narednom periodu, a posebno kroz Zapadno-balkanski investicioni okvir.

"Na ovom projektu pokazujemo i spremnost na široki i otvoreni dijalog. Ne nužno zbog postizanja kompromisa ili širokih konsenzusa, jer razvoj ne može da čeka savršena rješenja. Dijalog nam je potreban kako nam se ne bi dešavale greške ili, kako bismo, ako su se već desile, iz njih izvukli pouku. Potreban je i da bi, kao društvo, razvili sposobnost da ukrštamo solidne i dobronamjerne argumente“, zaključio je Marković.

"Troškovi obavezuju Vladu na transparentnost"

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, rekao je da je projekat izgradnje prioritetne dionice jedan od značajnijih u istoroji Crne Gore.

“Tome svjedoči i cijena od već sada blizu milijardu eura sa dodatnim i neplaniranim troškovima, koliko će prva dionica da košta. Samo taj iznos, ali i nesporni uticaj koji ovaj projekat ima na stanje životne sredine, obavezuje Vladu na maksimalnu transparentnost i veoma pažljivo donošenje odluka kada je u pitanju raspolaganje novcem građana”, poručio je Milovac.

On je kazao da je realnost, ipak, drugačija i da je Vlada, većinu informacija koje bi omogućile neku vrstu građanske kontrole, proglasila za neku vrstu poslovne, poreske ili državne tajne.

“Tek na kraju izgradnje ove dionice saznajemo da ugovor sa kineskom kompanijom nije sadržao petlju na Smokovcu i elektrifikaciju kompletnog projekta. Tek na kraju smo saznali da će nas dodatni neplanirani dopunski radovi koštati preko 100 miliona eura”, naveo je Milovac.

Projekat je sporan i zato što je, prema njegovim riječima, neko odučio da se kredit uzme u dolarima, a ne u eurima, i zato što podizvođači na projektu nijesu birani na javnom tenderu već ih je birala kineska kompanija u dogovoru sa Ministarstvom saobraćaja.

“Građani ne znaju ko sve i po kojem osnovu koristi privilegije na račun izgradnje auto-puta, a to podrazumijeva oslobađanje od poreza na dodatu vrijednost (PDV), carina i akciza. Takođe, danas ne znamo koliko je betona, željeza, goriva, radne snage i opreme ugrađeno u auto-put”, tvrdi Milovac.

On je kazao da postoje državne komisije koje nadgledaju izgradnju auto-puta, a koje su se zavjetovale na ćutanje.

“Na svaki njihov izvještaj je stavljena oznaka tajnosti. Sve je to podno tlo za korupciju, a protiv korupcije se u ovom slučaju Vlada borila tako što je stavila na sve oznaku tajnosti”, rekao je Milovac.

Posljedica takve prakse je, kako je naveo, i devastacija rijeke Tare, na koju nijesu upozorile nadležne inspekcije, već upravo civilni sektor.

Milovac je Markoviću predao odluke Vladinih institucija i tijela na koje je stavljena oznaka tanosti na ključne informacije o auto-putu, sa zahtjevom da se odmah prekine s praksom skrivanja podataka.

Marković je kazao da se u čitavi projekat izgradnje auto-puta ušlo na osnovu zakona koji je donijela Skupština, a ne u nikakvom posebnom postupku nekog drugog organa uprave ili institucije.

“Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema metar autoputa i jedna od rijetkih koja ima najlošiju putnu regionalnu povezanost sa susjedima. Kada je u pitanju zaštita Tare, lično sam više vezan za Taru nego vi kroz djelovanje MANS-a”, saopštio je Marković i dodao da nema namjeru da dozvoli da se rijeka Tara devastira.

Milovac je rekao da je rijeka Tara, od toga što je Marković privatno voli, imala jako malo koristi.

“Konstatovano je da postoje djelovi Tare koji neće moći da se vrate u pređašnje stanje uz svu volju i novac”, zaključio je Milovac.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније