Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

11. 03. 2020. 11:59 >> 11:56

PKCG

Izazov nizak stepen finalizacije proizvoda

Nizak stepen finalizacije u crnogorskoj drvnoj industriji predstavlja izazov, zbog čega bi trebalo razmotriti mogućnost zadovoljenja potreba tržišta domaćim proizvodima, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore (PKCG).

Na Odboru je konstatovano da je neophodno da se raspoloživi dozvoljeni godišnji sječivi etat, predviđen Programom gazdovanja šumama za ovu godinu, maksimalno iskoristiti, kako bi se stvorili uslovi za povećanje obima proizvodnje i optimalno korišćenje proizvodnih kapaciteta.

"Na taj način bi se povećali i ukupni prihodi na svim nivoima", saopštili su članovi Odbora.

Oni su kazali da su uslovi i kriterijumi za davanje šuma na korišćenje predviđeni javnim pozivima, značajno poboljšani u odnosu na prethodne godine.

"Potrebno je i dalje raditi na unapređenu uslova i kriterijuma za davanje šuma na korišćenje, kojim treba definisati i odrediti maksimalnu zapreminu sirovine u odnosu na broj zaposlenih i stepen finalizacije proizvoda od drveta", rekli su članovi Odbora.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji su učestvovali u radu Odbora, konstatovali su da je boljem finansijskom rezultatu znatno doprinijela veća finansijska disciplina, kao i da je evidentirani pad proizvodnje posljedica raskida ugovora sa dva velika koncesionara, Vektrom Jakić i Bambisom.

Oni su dodali da je najavljen ambiciozan plan gazdovanja šumama koji treba da obezbijedi za tržište 708 hiljada metara kubnih bruto drvne mase.

Iz Ministarstva su najavili da je ovo posljednja godina da se šumama gazduje po postojećem modelu, koji bi od naredne godine trebalo da zamijeni trgovina drvnim sortimentima na lageru.

Sekretar Odbora Goran Popović saopštio je da je proizvodnja bruto drvne mase u prošloj godini iznosila 174,66 hiljada metara kubnih, što je 1,06 odsto manje nego 2018.

On je naveo da je u šumskim područjima Pljevalja, Rožaja, Berana, Petnjice, Bijelog Polja, Podgorice, Kolašina, Danilovgrada, Nikšića, Plužina, Mojkovca, Žabljaka i Šavnika objavljen poziv o davanju šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju za ovu godinu, u ukupnoj bruto drvnoj masi od 178,39 hiljada metara kubnih.

Projektovana vrijednost prihoda iznosi 8,5 miliona eura.

Popović je naveo da je uvoz proizvoda drveta, hartije, štampe i namještaja iznosio 174,55 miliona eura, 14,9 odsto ukupnog.

U tim kategorijama najviše je uvezeno namještaja, u vrijednosti od 94,8 miliona eura, od čega se na kancelarijski, krevete, stolove i sobe odnosilo 46,16 miliona, a na funkcionalni i medicinski 22,81 milion.

U kategoriji hartije i štampe najviše je uvezeno novinske hartije i kartona za pisanje i štampanje, kao i sirovina za toalet papir i to 16,95 miliona eura, dok se na štampu odnosilo 6,2 miliona eura.

Izvoz drveta, hartije, štampe i namještaja iznosi 40,47 miliona eura.

"Drveta je ukupno izvezeno 35,17 miliona eura, a uvezeno 36,45 miliona. U strukturi izvoza najveći dio odnosi se na izvoz rezane građe u vrijednosti od 24,13 miliona eura, a peleta 9,15 miliona", rekao je Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније