Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.B. ]

14. 03. 2020. 16:18   >>  16:17

PKCG

"Virus šteti turizmu, ali zaštita javnog zdravlja je prioritet"

U uslovima velike vjerovatnoće pojavljivanja koronavirusa u Crnoj Gori, zaštita javnog zdravlja je osnovni cilj - nema mjesta panici, već je neophodno da svi poštuju preporuke javnozdravstvenih ustanova, poručeno je sa sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG).

Sjednicu na kojoj je sagledana aktuelna epidemiološka situacija vodio je, kako je saopšteno iz PKCG, predsjednik Odbora Ranko Jovović, a u radu su, pored članova, učestvovali potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ćazim Hodžić, direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić i načelnica Odjeljenja za epidemiologiju Instituta za javno zdravlje Sanja Medenica.

Privredna komora, kako ističu, sprovodi dnevnu analizu situacije poteškoća u poslovanju zbog koronavirusa, a sa tom svrhom kreiran je onlajn upitnik na sajtu Komore.

"Buduće preporuke u vezi sa ovom temom kreiraće se upravo na osnovu informacija dobijenih od privrede i zato je neohodno da privrednici popunjavaju upitinik svakog puta kada naiđu na poteškoću u poslovanju, na osnovu čega će se djelovati u narednom periodu, zaključeno je na sjednici", piše u saopštenju PKCG.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović je pozvao privrednike da redovno, ako treba svakodnevno, popunjavaju upitnike na sajtu Privredne komore u cilju dobijanja kompletne informacije, što je jedan od izvora koji služi za kreiranje mjera Vlade, resornog ministarstva i institucija za preventivno djelovanje.

On je pojasnio da je sjednica sazvana imajući u vidu da se aktuelna
epidemiološka situacija u svijetu uslijed pojave koronavirusa, snažno reflektuje i na globalna turistička kretanja, a samim tim i na Crnu Goru, pa je neophodna pravovremena razmjena informacija unutar sektora turizma, adekvatan odgovor izazovima sa kojima se susrijećemo i preduzimanje odgovarajućih mjera u cilju obezbjeđenja zdravstvene zaštite svih građana i turista koji se nalaze u našoj zemlji.

"Svi zaposleni u hotelijerstvu dužni su da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcija dok je na upravama i menadžerima hotela da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unaprijeđenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi, kao i niz mjera koje je Institut predložio poslodavcima a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem", rekao je Jovović.

Podsjetio je da su preporuke za hotelijere koje je sačinio Institut za javno zdravlje ranije proslijeđene svim članovima Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva i i postavljene na sajt Privredne komore.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić je informisala privrednike da su ranije održani sastanci sa hotelijerima i predstavnicima turističkih agencija u vezi sa posljedicama pandemije na ovaj sektorprivrede te predočene mjere prevencije i načina ponašanja u slučaju pojave COVID-19 koje je propisao Institut za javno zdravlje.

"Situacija se mijenja iz dana u dan, pa je NTO zato otvorila posebnu e-mail adresu booking@montenegro.travel, i pripremili obrazac putem kojeg bi predstavnici hotelskog sektora svakog petka dostavljali podatke koliki je procenat otkazivanja aranžmana, i kakve su fininasijske posljedice toga. Na osnovu tih podataka imaćemo presjek stanja u sektoru", rekla je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, hoteli u gradovima već trpe posljedice dok je situacija u primorskim opštinama drugačija jer i dalje imaju određeni stepen popunjenosti.

"Najveći izazov su mjeseci pred nama, posebno jul i avgust kada generišemo najviše prometa, jer će biti teže amortizovati eventualni pad u špicu turističke sezone, nego u predsezoni", rekla je ona.

Naglasila je neophodnost upotrebe mjera prevencije i, ukoliko bude potrebno, brzog reagovanja kako bi se eventualni oboljeli izolovali i umanjio uticaj na Crnu Goru kao turističku destinaciju.

Informisala je Odbor da su pojedini turistički sajmovi otkazani ili odloženi, a NTO će plan marketinških aktivnosti prilagođavati situaciji koja se svakodnevno mijenja.

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju Instituta za javno zdravlje Sanja Medenica ponovila je da u Crnoj Gori do sada nije registrovan nijedan slučaj zaraze koronavirusom. Ipak, prema njenim riječima, realno je očekivati da će se to dogoditi.

Ona je predstavila smjernice i preporuke za postupanje privrednih subjekata u turizmu i pozvala privrednike da ih se pridržavaju.

"Pred velikim smo rizikom. Svi treba da budemo na istom putu i zajedničkim aktivnostima umanjimo posljedice eventualne zaraze. Zašto bismo imali ijednu žrtvu virusa ako možemo to da preduprijedimo? Nastojimo da uradimo sve što možemo kako bismo spriječili da se to dogodi", rekla je Medenica.

Naglašava da se mjere lične i higijene objekata, među kojima i turističkih, moraju pooštriti.

Direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ćazim Hodžić afirmativno je govorio o aktivnostima nadležnih na prevenciji i pripremi za eventualno pojavljivanje korona virusa u Crnoj Gori.

"Moramo se boriti sa izazovom virusa COVID-19, nadajući se da će opasnost od njega što prije završiti. Može se desiti da ovogodišnju turističku sezonu obilježi buking u posljednji čas", kazao je Hodžić.

Tomo Knežević (Lipska pećina) tražio je da nadležni upute subjekte koji rukovode turističkim atrakcijama o tome da li da počnu sezonu 1. aprila kako je planirano ili odlože. Pozvao je turističke poslenike da prate uputstva Instituta za javno zdravlje, da se razmisli o nižim cijenama smještaja u hotelima i privatnom smještaju tokom maja i juna, po ugledu na konkurenciju iz okruženja, te ukazao na potrebu da MORT, NTO i CBCG osmisle model podrške najugroženijim turističkim subjektima.

Predstavnica Instituta za javno zdravlje je odgovorila da je donijeta odluka o otkazivanju ekskurzija, sportskih i drugih događaja, te da je predloženo da škole obustave nastavu narednih 15 dana.

Na Kneževićevo pitanje da li će se virus vratiti na jesen i zimu, Medenica je odgovorila da je to teško predvidjeti pošto je riječ o novoj bolesti.

Nemanja Nikolić iz Hotela Hilton smatra da nije za očekivati da će zatvaranje pojedinih graničnih prelaza i otkazivanje avio linija i aranžmana spriječiti virus da uđe u Crnu Goru, te da je neophodno poštovati sve preporuke Instituta za javno zdravlje. Prema njegovom mišljenju, potrebne su što rigoroznije mjere kako bi se situacija što prije normalizovala.

"Finansijkih gubitaka će sigurno biti, ali se oni nesporno moraju staviti u drugi plan u odnosu na zdravlje nacije", rekao je Nikolić.

Rajko Malović iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, pohvalio je napore Komore da blagovremeno informiše privredu o aktuelnoj situaciji u vezi sa korona virusom. Smatra da je, u aktuelnoj situaciji, neophodno poštovati propisane detaljne mjere ponašanja zaposlenih koji dolaze u kontakt sa strankama. Založio se za državne mjere podrške i liberalniji odnos banaka prema kreditnim obavezama turističke privrede.

Potpredsjednica Ljiljana Filipović kazala je da Privredna komora očekuje da će svi poslovni subjekti popunjavati upitnik sa sajta ove asocijacije.

"Rezultati upitnika, koje ćemo objedinjavati sedmično, biće temelj za kreiranje mjera i politika usmjerenih na prevazilaženje izazova nastalih ovom globalnom pandemijom. Pozivam vas da budete aktivni i često popunjavate upitnike", rekla je Filipović.

Milija Bojović iz TA Grand smatra da korona virus već ima posebno negativan uticaj na poslovanje turističkih i agencija koje se bave prodajom avio-karata, te sportskim turizmom.

Gani Resulbegović (Palata Venecija) smatra da je potrebno donijeti instrukcije kako da se ponašaju hotelijeri kada im u goste dođu turisti iz područja zahvaćenih virusom korona.

Ana Marojević iz Fly Montenegro, kao mjere podrške turizmu i podizanja likvidnosti, preporučila je odlaganje plaćanja poreza na dobit, te subvencije koje se odnose na poreze i doprinose zaposlenih.

"Avio dostupnost crnogorske destinacije je već ugrožena virusom, a imamo informaciju da će i Aerodromi podići cijene svojih usluga. Predlažemo da nove cijene sačekaju da prođe ljetnja sezona", kazala je Marojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније