Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.L.B. ]

17. 03. 2020. 08:25   >>  18:45 6

KOSTIĆ

Ekonomski rast je žilav, ne može lako doći do recesije

Turizam, saobraćaj, građevinarstvo i prerađevička industrija, grane su crnogorske privrede koje mogu biti najviše pogođene posljedicama korona virusa, saopšteno je iz Privredne komore.

PKCG svakodnevno sprovodi anketu među privrednicima o posljedicama korona virusa na njihovo poslovanje. Kako je kazala Sanja Marković iz PKCG, do sada je anketu popunilo 157 subjekata, a njih 78 odsto je saopštilo da mjere borbe protiv novog virusa imaju uticaj na njihovo poslovanje.

“Turizam već od januara trpi promjene, već tada smo imali otkazivanja kineskih turista”, kazala je Marković, i dodala da se ipak turizam najbrže oporavlja.

“Predsezona je već ugrožena, ali nam je bitnija sezona”, navela je Marković, za TVCG.

Ona ističe da i privrednici kažu da im je zdravlje građana na prvom mjestu. Razmišlja se, navodi, i o predlogu mjera pomoći privredi.

“Prioritet nam je zadržavanje kvalitetne radne snage i održavanje likvidnosti preduzeća. To su stvari o kojima moramo voditi računa”, zaključila je Marković.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić siguran je, da ako se skrati trajanje virusa korona, evropska i svjetska ekonomija oporaviće se i, kako dodaje, neće doći do recesije.

Kaže da je na globalnom nivou važan raspored pandemije virusa.

“Vjerujem da će krajni odgovor na to da li će biti svjetske recesije zavisiti od toga koliko će trajati virus”, kazao je Kostić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Smatra da će se kineska ekonomija konsolidovati, što će, kako dodaje biti dobro za sve.

“Ekonosmi rast je žilav ne može se tako lako desiti da se ode u recesiju, iako postoje svi uslovi za to, a mislim da je ključni faktor raspored pandemije”, kazao je Kostić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније