Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 10. 2013. 18:00   >>  18:00

PODMORSKI KABAL

Terna do kraja godine očekuju sve dozvole

Italijanska kompanija Terna do kraja godine očekuje konačno odobrenje za izgradnju podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, saopštio je izvršni direktor, Flavio Kataneo.

"Očekujemo da ćemo dobiti sve dozvole, uključujući i od Crne Gore, u sljedećih nekoliko mjeseci. Izgradnja će trajati četiri godine, tako da možemo očekivati da kabl bude u funkciji 2017. godine", rekao je Kataneo u intervjuu Rojtersu.

Povezivanjem sa Crnom Gorom, gdje italijanska kompanija A2A upravlja crnogorskom Elektroprivredom, Italija će dobiti pristup hidroelektranama sa Balkana.

Procjenjuje se da će kabl koštati oko milijardu eura i jedan je od niza infrastrukturnih projekata Terne za povezivanje sa susjednim zemljama.

Terna je sa crnogorskom Vladom i Crnogorskim elektroprenosnim sistemom u novembru 2010. potpisala Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije.

Predviđeno je da u tom projektu CGES učestvuje sa realizacijom investicije izgradnje trafostanice vrijedne oko 20 miliona eura, a obavezan je i da izgradi dalekovod od Tivta do Pljevalja, sa namjerom da se kasnije zajedno sa partnerima iz Srbije i Bosne i Hercegovine grade dalekovodi prema tim državama.

Terna je dokapitalizovala CGES sa preko 34 miliona eura i sada je vlasnik 22 odsto akcija dok država Crna Gora ima 55 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније