Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 10. 2013. 21:26 >> 22:18
2

ZAKON O RADU

Nema dogovora Vlade i sindikata

Na sjednici Socijalnog savjeta nije postignut dogovor o izmjenama Zakona o radu. Zakon predviđa da svi radnici koji od decembra 2009. rade na određeno vrijeme, od kraja ove godine dobiju ugovore za stalno. Ta odredba odnosi se na oko 30.000 radnika. Sjednicu su napustili članovi Socijalnog savjeta iz Unije slobodnih sindikata. napustili

Izmjenu Zakona o radu traži Unija poslodavaca, čemu se protive sindikati.  Iz Ministarstva rada poručuju da odluku morati da bude donijeti prije decembra, a poslodavci očekuju da će biti postignut dogovor.

Na sjednici Savjeta je dogovoreno da bude formirana tripartina komisija u kojoj će svi članovi Socijalnog savjeta imati po dva predstavnika. Vlada traži i da se uradi analiza koja bi pokazala koji su efekti eventualnih izmjena zakona. 

USSCG: Rad na neodređeno EU standard

Članovi Socijalnog savjeta iz Unije slobodnih sindikata napustili su današnju sjednici tog tijela, jer je kako navode, suprotno Poslovniku o radu četvrti put sjednica bila zatvorena za javnost.

Savjetu i medijima su dostavili svoje stavove o svim tačkama dnevnog reda, a najvažnija je bila prijedlogu Unije poslodavaca Crne Gore da se izmjeni Zakon o radu u dijelu odredaba kojima se reguliše ugovor o radu na određeno vrijeme.

Takvom prijedlogu protivi se USSCG. Podsjetimo Zakonom iz decembra 2011., ugovor o radu na određeno vrijeme ograničen je na period od najviše dvije godine sa istim zaposlenim. To znači da bi svi ti radnici od decembra ove godine morali da dobiju ugovore za stalno.

U Uniji sindikata navode da je takva odredba rezultat konsenzusa postignutog na nivou dvanaestočlane Radne grupe u čijem radu su učestvovali predstavnici socijalnih partnera, Vlade i Univerziteta.

"Razlozi za izmjenu Zakona o radu iz 2008., koji je poslodavcima omogućavao zaključivanje neograničenog broja ugovora o radu sa istim zaposlenim su brojni. Poslodavci su maksimalno koristili tu mogućnost, tako da je od 2008., do danas, 90 odsto svih ugovora o radu zaključeno na određeno vrijeme. Osim toga, to nije standard EU", poručuju iz Unije slobodnih sindikata.

Istraživanje Evropske fondacije za poboljšanje životnih i radnih uslova, pokazalo je da se u evropskim zemljama 88 odsto ugovora o radu zaključuje na neodređeno vrijeme, što je sasvim obrnuto u odnosu na naš standard.

"Posebno želimo da istaknemo da zaposleni koji rade po ugovoru na određeno vrijeme nemaju ekonomsku, socijalnu i psihološku stabilnost, pa samim tim nemaju dostojne uslove rada. Žive pod stalnim stresom da li će ugovor biti produžen", poručuju iz USSCG.

Kažu i da radnici koji imaju ugovor na određeno ne mogu kreditno da se zadužuju kao ostali zaposleni, niti da planiraju porodicu, niti da se sindikalno organizuju.

"Imajući sve naprijed navedeno u vidu, očekujemo od našeg socijalnog partnera da ostane dosljedan zajedničkom stavu i postignutom kompromisu i odustane od zahtjeva za izmjenu odredaba Zakona o radu koje se tiču rada na određeno vrijeme", navodi se u zaključcima Unije sindikata.

Unija slododnih sindikata protivi se i namjeri Vlade da naredne godine poveća sa 16.000 na 19.500 kvotu za zapošljavanje stranaca.

"Smatramo da je predložena kvota za 2014. godinu u ukupnom broju od 19.500 radnih dozvola visoka i da se u odnosu na prethodnu godinu može povećati za najviše 1.500 radnih dozvola. Osnovni razlog za ovakav naš stav je naše zalaganje da se i na poslovima realizacije razvojnih projekata zapošljava što više domaće radne snage", poručuju iz USSCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније