Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 03. 2020. 14:48   >>  14:48

DEMOKRATE IRF-U

Odobrenje kredita da bude transparentno

Demokarate pozivaju IRF da svakodnevno objavljuju spiskovi onih koji su podnijeli zahtjev za odobrenje kredita.

"Izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je Investiciono razvojni fond Crne Gore juče, odmah nakon urgencije Demokrata ubrzao postupak stavljanja u funkciju nove kreditne linije pod povoljnim uslovima za građane i privredu, a koja je obećana u okviru mjera Vlade Crne Gore 18.03.2020. godine", navodi se u saopštenju Demokrata.

Očekuju, kako navode, da IRF obezbijedi pojednostavljenu proceduru kako bi privrednici i građani efikasno, u kratkim rokovima dobili neophodna novčana sredstva. Važnim smatraju i to da kompletan postupak bude transparentan u dijelu zahtjeva, odobrenih iznosa i korisnika.

"U skladu sa tim predlažemo da se svakodnevno objavljuju spiskovi onih koji su podnijeli zahtjev uz navođenje osnovnih elemenata zahtjeva, ali i spiskovi onih kojima je odobreno uz navođenje iznosa, uslova i ključnih elemenata, kako bi javnost mogla da prati da li je proces transparentan, pošten i objektivan", navodi se u saopštenju.

Apeluju i da se za nove kreditne linije namijenjene poboljšanju likvidnosti preduzetnika, mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća do maksimalnog iznosa po korisniku od tri miliona eura, sa kamatnom stopom od 1,5%, pravi razlika u uslovima između korisnika koji potražuju niže iznose do 20000 ili 50000 eura i korisnika koji potražuju iznose koji se mjere stotinama hiljada ili milionima eura.

"Snižavanjem kriterijuma u pogledu garancija i drugih zahtjeva za niže iznose, omogućilo bi se preduzetnicima, mikro i malim preduzećima da masovno iskoriste ponuđena sredstva, što je veoma važno za cjelokupnu privredu zemlje. Imajući u vidu značaj kreditnih sredstava IRF-a u ovom momentu, još jednom apelujemo na potrebu za najvećim nivoom transparentnosti cjelokupnog procesa", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније