Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 10. 2013. 15:20 >> 09:03
4

FOND ABU DABIJA

Za crnogorsku poljoprivredu 50 miliona

"Abu Dhabi Fund for Development" odobrio je Crnoj Gori 50 miliona dolara za poljoprivredu, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je na konferenciji za novinare kazao da Crna Gora sada ima dovoljno novca za poljoprivredu.


"To je bio i jedan od ciljeva ministarstva. Natavićemo i dalje, koliko god možemo, da obezbjeđujemo sredstva za razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori", rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, cilj Vlade je da poveća poljoprivrednu proizvodnju kao i broj obradivih površina.

Ivanović je kazao da je Ministartvo pojloprivrede i ruralnog razvoja uspjelo da realizuje probnu proizvodnju u mljekari Zora, zajedno sa partnerom koji je zainteresovan da privatizuje ovu fabriku.

"Ministarstvo poljoprivrede je bilo posvećeno rješavanju problema u mljekari. Uspjeli smo da riješimo sve obaveze prema zaposlenima", rekao je Ivanović.

On je dodao da je počela probna proizvodnja mlijeka tokom koje je prerađeno oko 60 tona, počelo se sa proizvodnjom sira a priprema se i početak proizvodnje surutke.

U mljekari Zora trenutno je zaposleno pet radnika a Ivanović je kazao da je plan da se njihov broj postepeno uvećava, kao i da se poveća proizvodnja mlijeka koje će se prerađivati sa sadašnjih 60 na 120 tona.

"To znači da dio Berana i Rožaja dobrim dijelom može da zadovolji potrebe prerade mijeka. Mljekarstvo je sektor sa najizdašnijim davanjima u Crnoj Gori", naveo je Ivanović.

On je kazao da će Crna Gora 7. novembra postati član Evropske asocijacije malih vinogradara i proizvođača vina.

"Tu priliku ćemo iskoristiti da promovišemo crnogorska vina. Pozivam sve vlasnike malih vinarija da doniraju paket svojih proizvoda, u skladu sa svojim mogućnostima, da bismo ih promovisali u Briselu", naveo je Ivanović.

On je kazao da, što se tiče agrobudžeta za ovu godinu, isplata svih subvencija ide po planu.

"Nijesmo samo smanjili zaostatak iz prošle godine već smo isplatili i značajan dio obaveza iz ove. Kreće i isplata staračkih naknada", dodao je Ivanović.

On je kazao da je cij Ministarstva da se agrobudžet za narednu godinu pripremi ranije nego za prošlu.

Ivanović je podsjetio da je za prošlu godinu agrobudžet usvojen u junu, a za ovu u aprilu.

"Sada ćemo učiniti sve što možemo da se usvoji u januaru. Pripemili smo i dva zakona koja su ponovo ušla u proceduru, o maslinarstvu i koopertivama", dodao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, na zakonu o koopertaivama dugo se radilo.

"Htjeli smo da napravimo promjene koje neće poljoprivredne proizvođače tjerati ka nevladinim organizacijama i privrednim društvima. Čini se da smo našli dobra rješenja i usvajanjem ovih zakona nastojaćemo da promovišemo nove modele saradnje u oblasti poljoprivrede", kazao je Ivanović.

Ministarstvo je pripremilo i veći broj pravilnika, a u naredne dvije godine treba da se usvoji njih između 500 i 600.



Ivanović je demantovao pisanja medija da su blokirani pregovori sa Evropskom unijom u vezi poglavlja 11.

Povodom rezultata analize sokova koju je radila laboratorija u Berlinu akreditovana za analize voća i povrća i crnogorski Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI), Ivanović je kazao da ostaje pri stavu da će proizvođačima, ako ne usklade sadržaj soka sa deklaracijom, biti obustavljen uvoz u Crnu Goru.

"Tri parametra drastično odstupaju od standarda u Crnoj Gori. Nastojimo da potrošači ne budu dovedeni u zabludu, ne može se na isti način prodavati sok koji ima voćni koncentrat sto posto i onaj sa 20 odsto. Samo želim da na etiketma bude onako kako jeste i to ćemo sigurno izgurati", rekao je Ivanović.

On je dodao da će u toku naredne sedmice objaviti rezultate novih analiza, gdje postoje proizvođači koji poštuju standarde.

"Naš posao nije da određujemo ko će šta da kupi, naš je posao da damo te informacija javnosti, pa sami potrošači neka priocjene šta valja", rekao je Ivanović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније