Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

30. 03. 2020. 22:20   >>  22:17 2

PKCG

Neophodno unapređenje domaće proizvodnje

Pandemije i elementarne nepogode u svijetu naglašavaju potrebu unaprjeđivanja sopstvene proizvodnje strateških proizvoda, prije svega hrane, da bi se u svim uslovima obezbijedilo sigurno snabdijevanje domaćeg tržišta, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

"Domaći proizvodi uživaju povjerenje građana zbog njihovog pouzdanog kvaliteta. Većina potrošača procjenjuje da će jednako frekventno kupovati crnogorske proizvode i u narednih 12 mjeseci", pokazalo je istraživanje koje je u prvoj polovini marta za PKCG uradila agencija IPSOS.

Riječ je o ispitivanju javnog mnjenja o navikama i preferencijama prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, te upoznatosti javnosti sa projektima afirmacije i uspješnijeg plasmana kvalitetnih domaćih proizvoda i usluga u zemlji i u inostranstvu koje samostalno ili sa partnerima realizuje PKCG - Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi.

Istraživanjem je, kako su objasnili iz PKCG, procijenjen i nivo spremnosti ispitanika da u budućnosti kupuju proizvode iz Crne Gore, a ispitani su mogući načini promocije tradicionalnih crnogorskih proizvoda i vrijednosti.

Istraživanje je realizovano na reprezentativnom uzorku od 1,03 hiljade punoljetnih građana iz 21 opštine.

Rezultati ispitivanja su pokazali da se dvije trećine građana snabdijevaju u supermarketima nekih od trgovinskih lanaca, a u malim trgovinama nešto više od četvrtine. Najveći dio crnogorske populacije, njih oko 70 odsto, u nabavku odlazi svakodnevno ili skoro svakodnevno.

"Kada su u pitanju tipična mjesta snabdijevanja, primjećuje se trend učestalijeg snabdijevanja u supermarketima na sjeveru Crne Gore i među populacijom visokog obrazovanja, dok je među starijim znatno više onih koji se redovno snabdijevaju na pijacama", pokazalo je istraživanje.

Kada je u pitanju učestalost snabdijevanja, žene daleko češće idu u nabavku, ali je primjetno da starije osobe i one nižeg obrazovanja nabavke obavljaju znatno rjeđe.

Presudan uticaj na odluku o kupovini za najveći dio crnogorske populacije ima cijena proizvoda, nakon koje slijedi pouzdan kvalitet.

"Prilikom kupovine 53,6 odsto građana se odlučuje za proizvode proizvedene na tradicionalan način, umjesto za industrijske. Za značajan procenat ili 38,3 odsto građana je to potpuno svejedno, a u toj grupi je uglavnom najmlađa generacija potrošača", pokazali su rezultati istraživanja.

Anketa je pokazala i da crnogorski potrošači jednako biraju domaće i strane proizvode u najvećem broju kategorija.

"Kada je u pitanju vino, najčešće birani brendovi su oni koje proizvode Plantaže. U slučaju rakije, to su najčešće proizvodi kućne radinosti, što je vrlo česta situacija i kod negaziranih, voćnih sokova. U slučaju piva, nedvosmisleno dominira Nikšićko", navodi se u saopštenju.

Kod suhomesnatih proizvoda dva proizvođača imaju veoma istaknutu poziciju, "Goranović" sa 29,9 odsto udjela i Franca sa 25,8 odsto. U slučaju mlijeka, vodeću poziciju među domaćim proizvođačima ima mlekara Lazine, 26,1 odsto, a kod bijelog ili zrelog sira, većina se opredjeljuje za proizvode kućne radinosti.

"Dominira stav da je odnos cijene i kvaliteta i generalnog kvaliteta uglavnom izbalansiran, kako kod domaćih, tako i kod stranih proizvoda. Trećina crnogorske populacije procjenjuje da su obje ove karakteristike vezane pretežno za crnogorske proizvode", pokazalo je istraživanje.

Na listi proizvođača čije su proizvode potrošači u Crnoj Gori proglasili najboljim su Mesna industrija "Goranović" i Mesopromet Franca, sa veoma visokim procentom odgovora. Slijede Plantaže, pivara Trebjesa i mljekara Lazine, sa veoma istaknutom pozicijom, kao i niz proizvođača sa znatno nižim brojem glasova.

"U poređenju sa periodom od prije godinu, većina potrošača u Crnoj Gori procjenjuje da jednako kupuje crnogorske proizvode kao i ranije i to prvenstveno zbog povjerenja u te proizvode i njihov pouzdan kvalitet", navodi se u saopštenju.

Potrošači smatraju da bi na rast kupovine domaćih proizvoda u najvećoj mjeri mogla da utiče povoljnija cijena u odnosu na inostrane, kao i njihova dostupnost u maloprodajnim objektima.

"Većina potrošača smatra da kupovinom domaćih proizvoda pomaže sopstvenu ekonomiju. Istraživanje je pokazalo da Crna Gora unapređuje proizvodnju i da domaći proizvodi uživaju povjerenje građana i potrošača", kazali su iz PKCG.

Oni su dodali i da se, u oštroj konkurenciji sa stranim proizvođačima, od domaćih traže pristupačne cijene, dobar kvalitet i dostupnost u maloprodajnim objektima.

"Svjetska ekonomija pokazuje visoku globalizovanost - zemlje su izrazito povezane globalnim lancima proizvodnje vrijednosti, što je stimulativno za razvoj privrede. Najnovije prilike pokazuju da svaka zemlja mora imati proizvodnju strateških proizvoda na svojoj teritoriji", saopštili su iz PKCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније