Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 04. 2020. 17:33 >> 17:30

OPŠTINA HN

"Uradićemo sve da pomognemo građanima i privredi"

Opština Herceg Novi saopštila je da će predložiti set mjera podrške i olakšica za građane i privredu, kao i mjera za racionalizaciju troškova lokalne samouprave, koji će biti upućeni Skupštini Opštine Herceg Novi da se izjasni po hitnom postupku. Sa iste sjednice treba da budu upućeni, kako navode, i zahtijevi Vladi Crne Gore kojim bi se olakšalo redovno funkcionisanje svih lokalnih samouprava u državi.

Kako navode, predložene mjere su u nadležnosti Opštine i mogu znatno olakšati redovno funkcionisanje u ovom teškom periodu za sve građane, privredu i lokalnu zajednicu. Novim setom mjera i olakšica sva pravna i fizička lica bila bi oslobođena plaćanja kamate po osnovu zaduženja poreza na nepokretnosti za 2020. godinu, do 31.12.2020.

Predložena je mjera odlaganja prinudne naplate po osnovu ukupnog dospjelog duga kada je u pitanju porez na nepokretnosti do 31.12.2020.godine, odnosno 31.3.2021. na osnovu sporazuma sa svakim dužnikom ponaosob i definisane dinamike po tom osnovu.

Takođe, socijalno ugrožene kategorije stanovništva bile bi oslobođene plaćanja zakupa stanova u vlasništvu Opštine, za vrijeme trajanja pandemije.

Opština Herceg Novi predlaže i oslobađanje plaćanja zakupa objekata (poslovni prostori, privremeni objekti i dr.) u vlasništvu Opštine, za subjekte koji ne rade u ovom periodu, zaključno sa proglašenjem kraja epidemije.

Među predloženim mjerama su i oslobađanje plaćanja komunalne takse za javne površine u funkciji ugostiteljskih terasa za vrijeme trajanja epidemije, kao i odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica za 90 dana, za sve one koji ne obavljaju privrednu djelatnost usljed epidemije korona virusa.

Predložena je i jednokratna socijalna pomoć za domaćinstva koja su zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa ostala bez prihoda, kao i oslobađanje od plaćanja računa za vodu i odvoz smeća za vrijeme trajanja pandemije. Takođe, svi privrednici koji ne rade za vrijeme trajanja epidemije bili bi oslobođeni plaćanja računa za odvoz smeća.

Za vrijeme trajnja epidemije važila bi zabrana utuživanja po osnovu računa za vodu i odvoz smeća, a nakon toga, na osnovu sklopljenog sporazuma sa svakim dužnikom definisati dinamiku plaćanja na rate.

Predloženim setom mjera, u periodu trajanja pandemije, svim potrošačima bila bi omogućena redovna isporuka vode, bez obzira na neizmirena dugovanja.

Racionalizacija svih troškova lokalne uprave, preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština

Zbog značajnog smanjenja prihoda budžeta Opštine, uvode se obavezne mjere racionalizacije svih troškova i za sva preduzeća i ustanove čiji je osnivač Opština Herceg Novi. U skladu sa ovim mjerama, ukidaju se prekovremeni sati za sve zaposlene u lokalnoj samoupravi izuzev zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja i Službi komunalne policije i inspekcijskog nadzora.

Ukidaju se isplate varijabilnog dijela zarade, smanjuju se dodaci na zaradu i ukidaju naknade u komisijama i radnim tijelima sa ciljem da se ukupan fond zarada smanji za 10%. Ukida se reprezentacija svim javnim funkcionerima, a uvode se i mjere maksimalne ekonomičnosti i smanjivanja troškova po svim potrošačkim jedinicima budžeta Opštine. U periodu od 60 dana neće se pokretati otvoreni pozivi javnih nabavki, osim po hitnim postupcima u slučaju potrebe.

Zahtjevi ka Vladi Crne Gore

Opština Herceg Novi će uputiti zahtjev Vladi Crne Gore da donese sledeće mjere, a tiču se olakšavanja funkcionisanja svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

-        Odlaganje plaćanja obaveza po osnovu poreza i doprinosa za opštine i javne ustanove i preduzeća čiji je osnivač opština sa mogućnošću reprograma tih obaveza do 30.06.2021. godine;

-        Izmjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim se Opštinama omogućava duži rok za kratkoročna kreditna zaduženja ili pojednostavljenje procedure za dugoročno zaduženje;

-        Kao alternativu ovom, predlaže se da država obezbjedi poseban fond iz kojeg bi se vršila pozajmica opštinama za redovno funkcionisanje;

-        Dio sredstava koja su opredijeljena kao bespovratna pomoć Crnoj Gori iz EU fondova, usmjeriti prema svim Opštinama srazmjerno veličini;

"Kao odgovorna lokalna uprava, u mjeri mogućeg i u okvirima zakonske regulative, želimo maksimalno pomoći našim sugrađanima i privrednicima. U ovom vremenu svi moramo pokazati visok nivo odgovornosti, ali i razumjevanja i solidarnosti sa svima onima koji su se našli u nezavidnoj situaciji", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније