Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ MINA ]

16. 04. 2020. 21:14   >>  21:14

VLADA CG

Bruto naplata sedam odsto veća

Bruto naplata koju su u prošloj godini realizovale Poreska i Uprava carina iznosila je oko dvije milijarde eura i bila je sedam odsto veća nego 2018, pokazao je Izvještaj o realizaciji poreske politike koji je danas usvojila Vlada.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je bruto naplata Poreske uprave (PU) u prošloj godini iznosila približno 1,2 milijarde eura, što je 8,4 odsto više nego 2018. godine.

„U strukturnom smislu, na naplatu poreza u ukupnoj naplati odnosi se 53,2 odsto, a doprinosa za obavezno socijalno osiguranje 46,8 odsto“, navodi se u saopštenju.

Bruto naplata Uprave carina u prošloj godini iznosila je 819,8 miliona eura, što je 5,2 odsto više nego 2018. godine.

Vlada je, povodom Izvještaja, donijela zaključke kojima se, između ostalog, zadužuje PU da intenzivira aktivnosti na realizaciji projekta pod nazivom Reforma poreske administracije i nastavi primjenu zakonom predviđenih mjera naplate prema obveznicima koji nijesu ispoštovali obaveze, shodno donesenim rješenjima o reprogramu poreskog potraživanja.

Uprava carina je zadužena da nastavi sa započetim aktivnostima na projektu pod nazivom Podrška Upravi carina iz IPA-NTCS, kao i projekta u oblasti akciza radi ispunjavanja uslova za pristupanje Crne Gore Konvenciji o zajedničkom tranzitu i u cilju implementacije nove nacionalne aplikacije za akcize.

Nadležni organi Uprave su zaduženi da, u okviru svojih nadležnosti, sprovedu aktivnosti u cilju suzbijanja nelegalne trgovine akciznim proizvodima.

Vlada je donijela Plan davanja koncesija u oblasti voda za ovu godinu, kojim je predviđeno davanje koncesija za korišćenje dijela voda za potrebe flaširanja, odnosno pakovanja ili dopremanja vode u komercijalne svrhe za izvorišta Zmajevac u Šavniku, Šanik i Bukovik u Nikšiću, Ravnjak u Mojkovcu i Lučičko vrelo u Rožajama.

Planirane su i koncesije za eksploataciju rječnih nanosa, odnosno šljunka i pijeska iz korita rijeka Lim i Grnčar.

„Za rijeku Grnčar planom su obuhvaćene tri lokacije za ekploataciju rječnog nanosa i to: Grnčar I, Grnčar II i Grnčar III, a za Lim deset lokacija i to: Zaton, Pašića Polje, Srđevac, Lukavice, Luge, Donja Ržanica, Vinicka, Navotina, Lukin Vir i Lug Rakića“, navodi se u saopštenju.

Planom se omogućava uvođenje procedure davanja koncesija u oblasti voda, kao oblika podsticanja privatnih investicija u obavljanju privrednih djelatnosti od javnog interesa radi postizanja optimalne valorizacije prirodnih resursa.

Iz Vlade je saopšteno da je jedan od ciljeva i uspostavljanje transparentnih uslova za davanje koncesija u cilju ravnopravnosti svih učesnika u postupku.

Vlada je usvojila i Informaciju o prvom izvještaju o nalazima činjeničnog stanja, koji je pripremilo društvo za reviziju Crowe MNE, u vezi realizacije projekta izgradnje kondo hotela Kolašin Resort & Spa.

Vlada je zadužila Ministarstvo održivog razvoja i turizma da preduzeću Kolašin Resort & Spa uputi urgenciju u vezi sa što skorijim početkom gradnje hotela.

„Nezavisni kontrolor je konstatovao da podaci dostavljeni u finansijskom izvještaju sa pregledom troškova istinito i objektivno prikazuju stvarno stanje ulaganja za izvještajni period, te da kontrolom prateće dokumentacije nije uočeno odstupanje od dostavljenog izvještaja“, navodi se u saopštenju.

Međutim, imajući u vidu da je u izvještaju o činjeničnom stanju nezavisnog kontrolora navedeno da je u oktobru objavljen tender za izbor glavnog izvođača radova, koji još nije angažovan, konstatovano je da procedura traje neuobičajeno dugo i da je neophodno da investitor značajno ubrza aktivnosti, kako bi realizacija tekla shodno planiranoj dinamici.

To je, kako su podsjetili, uslov da projekat i dalje bude zadržan na listi razvojnih u oblasti turizma.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji programa izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za prošlu godinu, koji je pokazao da je za tekuće i investiciono održavanje, rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture ukupno utrošeno 18,13 miliona eura.

Usvojen je izvjestaj o radu Ministarstva ekonomije za prošlu godinu, koji je pokazao da su tokom programskog perioda uspješno realizovane 52 obaveze, što je ukupno 94,5 odsto, dok je realizacija ostalih predviđena u ovoj.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da je programom za unapređenje konkurentnosti privrede za prošlu godinu bilo predviđeno sprovođenje šest programskih linija finansijske podrške i dvije nefinansijske, kao i dvije programske linije, koje se uporedo promovišu i sprovode.

U okviru objavljenog javnog poziva po tom programu je odobrena 161 aplikacija u ukupnom iznosu od 1,66 miliona eura, a podržana preduzeća zapošljavaju ukupno 3,12 hiljada zaposlenih.

„U oblasti energetike vjetroelektrana Možura je dobila upotrebnu dozvolu, čime je počela sa komercijalnom proizvodnjom električne energije. Takođe, realizovane su značajne aktivnosti na svim segmentima projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom koji je, po uspješnom završetku svih predviđenih testiranja, pušten u rad 15. novembra“, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da su izmenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini u djelatnosti trgovine na malo i veliko rad nedeljom i u dane državnih i drugih praznika zabranjeni, čime je unapređen položaj oko 37 hiljada zaposlenih u tom sektoru.

Vlada je usvojila i Izvještaj o radu Ministarstva održivog razvoja i turizma i organa uprave za prošlu godinu, koji je pokazao da ukupan nivo realizacije aktivnosti iznosi 78 odsto.

U Izvještaju je ocijenjeno da su prethodnu godinu karakterisali rekordni rezultati u oblasti turizma po broju gostiju i noćenja, kao i prihodima, a otvoreno je i 46 novih hotela sa 3,7 hiljada ležaja.

„Nastavljena je realizacija brojnih investicionih projekata u oblasti turizma, koji treba da dovedu do povećanja broja hotela visoke kategorije, a izgrađuju se i prateći sadržaji koji treba da upotpune turističku ponudu. Posebno je značajna realizacija projekata izgradnje ski centara na sjeveru Crne Gore, kao i valorizacija Đalovića pećine“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније