Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavila: M.M. ]

18. 04. 2020. 08:00 >> 08:01
2

PAD UVOZA ODJEĆE

Uvoz jestivog ulja veći 50 odsto

Uvoz jestivog ulja povećan je 50 odsto, respiratora, zaštitnih maski i rukavica 60 odsto, drastičan pad od 95 odsto bilježe odjeća i obuća, saopšteno je iz Uprave carina uz pojašnjenje da je povećan uvoz hrane i medicinskih sredstava.

- Uvoz sredstava za higijenu i toaletne konfekcije uvećan je za 30 odsto, a znatno je veći uvoz brašna i šećera - kažu iz Uprave carina.

Za 40 odsto je uvećan uvoz medicinskih sredstava i ljekova.

- Pored respiratora, zaštitnih maski i rukavica koji bilježe skok od 60 odsto, uvoz analgetika i antibiotika veći je za petinu - pojašnjavaju iz ove institucije i dodaju da se ta roba uvozi iz raznih zemalja.

- Zemlja porijekla zaštitnih maski i rukavica je Kina, respiratora Švedska, a najviše ljekova se uvozi iz Slovenije - kažu u Upravi carina.

Srbija, dosadašnji najveći uvozno-izvozni partner, nakon odluke te zemlje da zaustavi promet, sada je iza Grčke, Albanije, BiH, Bugarske i Hrvatske.

Podaci Carina pokazuju da je, u odnosu na april prošle godine, smanjen uvoz svih vrsta robe koja služi djelatnostima čiji je rad zabranjen, tako da je osim odjeće i obuće, značajan pad uvoza vozila (80 odsto), alkohola ( 55) i namještaja (73 odsto).

- U ovim vanrednim okolnostima Uprava carina je reagovala promptno. Obzirom da je određeni broj graničnih prelaza zatvoren, na povećani obim posla na otvorenim graničnim prelazima se odgovorilo unutrašnjom reorganizacijom rada i prerasporedom službenika sa zatvorenih graničnih prelaza. Ni u jednom momentu promet robe nije stao, te nije došlo do prekida lanca snabdijevanja - objašnjavaju iz Uprave carina.

Promijenjen je, kako ističu, i režim rada na graničnim prelazima i u unutrašnjim robnim ispostavama.

- Omogućeno je da se na graničnim prelazima mogu osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu staviti u slobodan promet. To je omogućilo da roba na najbrži mogući način stigne do krajnjeg korisnika. U carinskoj ispostavi Terminal Podgorica, stavljanje ključne robe u slobodan promet je dozvoljen do 22 časa - objasnili su iz ove institucije i to se odnosi na pošiljke hrane za ljude i životinje, ljekove, sredstva za higijenu i za svu drugu robu za koju se procijeni da bi zadržavanje moglo da ugrozi zdravlje i živote građana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније