Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine, Objavila: M.M.Lj. ]

20. 04. 2020. 08:36   >>  08:34

VASILIJE KOSTIĆ

Ne treba isključiti mogući aranžman sa MMF-om

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da “apriori ne treba isključivati eventualni aranžman sa MMF-om i bilo kojom drugom svjetskom finansijskom institucijom, jer svjetska praksa ne poznaje sličnu situaciju”. On ne spori da crnogorska ekonomija može upasti u recesiju, kako tvrde MMF i Svjetska banka, ali je uvijek skeptičan prema modelskim procjenama rasta i pada ekonomije u budućnosti.

 

Kostić ocjenjuje da Vlada postupa odgovorno i krizom upravlja na kvalitetan način, odnosno, vodi računa o pravednosti donijetih mjera.

Kostić kaže da su se ekonomisti na sastanku s Vladom saglasili sa konceptom ekonomskih mjera koje je izvršna vlast donijela kao način odgovora na krizu i onima koje se namjeravaju donijeti, uz izvjesna lična nijansiranja svakog od njih.

“Uz to, upoznali smo se sa ozbiljnim objektivnim ograničenjima koja stoje na putu realizaciji namjeravanog odgovora na krizu i u skladu s tim na potrebu neophodne akcije i uključenosti svih društvenih činilaca u njeno rješavanje.Pored toga, razmatrali smo u naznakama viziju budućeg društveno -ekonomskog razvoja Crne Gore kao i nominovanja ključnih sektora budućeg rasta i razvoja. Konačno, potreba za sličnim susretima u budućnosti i za komunikacijom na operativnom nivou je označena kao potencijalno dobra i korisna praksa”, kazao je Kostić.

Nepodijeljeni utisak sa sastanka, kaže analitičar, jeste da Vlada postupa vrlo posvećeno i odgovorno i krizom upravlja na kvalitetan način i što je posebno važno u ovakvim situacijama, vodi računa o pravednosti donijetih mjera.

“Ono što sam rekao na sastanku ponoviću i ovdje. Više sam nego zadovoljan izuzetno brzim i efikasnim odgovorom Vlade, prvim setom mjera. Mislim da je rijetko kada do sada bilo koja naša vlada tako brzo i efikasno reagovala na neki događaj. U datim okolnostima nije manje važna pravovremenost mjera od njihovog sadržaja”, kazao je on.

Mjere su, kako smatra, ispravno koncipirane i targetirale su likvidnost i očuvanje radnih mjesta, što je od suštinske važnosti, a takođe je neobično važno da su: mikro, mala i srednja preduzeća u prvom planu kao ključni stvaraoci dohotka u Crnoj Gori.

“Vlada radi u izuzetno uskom manevarskom prostoru malo instrumenata ima na raspolaganju, suštinski samo fiskalne mjere a ta jednostranost znači da bi bilo jasnije: plaćaju se obaveze, pri tome se trenutno ne prihoduje ništa ili gotovo ništa, uz to treba da se pomogne privredi i građanima”, kazao je Kostić.

Kada je riječ o zaduživanju, Kostić da mnogi koji koncipiraju mjere u salonskim uslovima  gube iz vida operativnu komponentu i problem koji ona nosi a to je: Sad i odmah treba obezbijediti sredstva i pomoći.

“Sredstva se mogu obezbijediti u nekom kasnijem roku, ali ako ih nemate sad štetu ne možete popraviti. Sa užasom ove dimenzije suočile su se najbogatije zemlje svijeta”. Kaže on..

Kada bi mjere mogle biti snažnije i eventualno više horizontalne bilo bi bolje.

“Ali kao što rekoh, radite sa onim sa čime raspolažete. Ne možemo ignorisati činjenice. Alternativa je zavaravanje”, dodaje analitičar.

Sa drugim setom mjera, smatra da se pomalo kasni

“Ali je opet, obezbjeđivanje konsenzusa od velike važnosti radi homogenizacije društva. Za treći dio mjera se nadam da će biti podstičućeg a ne očuvajućeg karaktera”, dodao je on.

Svjetska ekonomija će skliznuti u recesiju ako ovo potraje, to je bez sumnje, kaže Kostić.

“Naravno i naša. Dakle, sve je moguće. Zavisi od trajanja pandemije. Što se tiče o eventualnom aranžmanu sa MMF i bilo kojom drugom svjetskom finansijskom institucijom, apriori ne treba ništa isključivati jer ponavljam svjetska praksa ne poznaje sličnu situaciju”, zaključuje analitičar.

"Treba ipak reći, da se i MMF tokom vremena transformisao u, manje rigidnu organizaciju, koja je nekad nametala jaka socijalna ograničenja državama i nerijetko griješio zbog toga pa na taj način i bio označen kao izbor iz nužde. Danas je, ipak, drugačija organizacija pa je ne treba unaprijed isključiti pod uslovom da to ne znači gubljenje kormila upravljanja", dodao je Kostić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније