Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M. ]

22. 04. 2020. 22:45 >> 22:42
1

MBA

Stvoriti uslove za podsticaj domaće proizvodnje

Crna Gora bi u aktuelnoj situaciji trebalo da se više nego ikada okrene stvaranju što podsticajnijih uslova za razvoj domaće proizvodnje, u svim sektorima u kojima za to postoje objektivni uslovi, saopštili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

U MBA smatraju da se, kao nikada do sada, treba intenzivno i u kontinuitetu orijentisati na podršku domaćim proizvođačima, s obzirom na ogromna sredstva koja se izdvajaju za uvoz hrane.

“Takva orijentacija će već u kratkom roku dati pozitivne rezultate i smanjiti našu uvoznu zavisnost”, navodi se u saopštenju MBA.

Iz MBA su dodali da bi za crnogorsku ekonomiju bilo neophodno da se svi fokusiraju na mjere koje se odnose na period nakon prestanka pandemije.

“U tom smislu neophodno bi bilo donijeti mjere koje podstiču što brži oporavak prioritetnih sektora, kao na primjer turizma i poljoprivrede”, saopštili su iz MBA.

Predstavnici MBA su ocijenili da je kriza izazvana koronavirusom ukazala na važnost orijentacije i podrške domaćoj proizvodnji, odnosno što većoj i intenzivnijoj iskorišćenosti domaćih resursa, u svim sektorima, pogotovo onima koji su definisani kao prioritetni.

“U tom smislu neophodno bi bilo intenzivirati saradnju sektora turizma i poljoprivrede i učiniti je što efikasnijom, kako bi turističku ponudu učinili bogatijom, kroz raznovrsniju lepezu autentičnih domaćih proizvoda i podstakli razvoj poljoprivredne proizvodnje kao izuzetno važnog segmenta za razvoj ekonomije”, naveli su iz MBA.

Aktuelno stanje krize je, kako su dodali, pokazalo neophodnost što većeg oslanjanja na domaće resurse i njihovu što efikasniju valorizaciju.

Iz MBA su podsjetili da je Vlada do sada, kroz dva paketa mjera, pružila podršku privredi nastojeći da ublaži posledice krize izazvane korona virusom. Uskoro će izaći i sa trećim paketom mjera kao nastavkom dalje podrške ekonomiji.

“Novim paketom mjera treba podstaći dalje unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, što bi podstaklo domaće i strane investitore da nastave i intenziviraju svoja ulaganja”, zaključili su iz MBA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније