Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

24. 04. 2020. 13:12   >>  13:08 3

POZIV MINISTARSTVU FINANSIJA

UPCG traži ukidanje neradne nedjelje

Teška ekonomska situacija u zemlji i problemi privrede nastali pod uticajem zdravstvene krize izazvane COVID-19 pandemijom, zahtijeva iznalaženje hitnih rješenja koja se prvenstveno odnose na konkretne poteze u dijelu regulatornog okvira, saopštila je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG). Kao jednu od posebno urgentnih intervencija, UPCG izdvaja odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i poziva Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.

UPCG su saopštili da uvažavaju mjere zaštite javnog zdravlja koje su Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo za sprečavanje širenja zaraznih bolesti (NKT) do sada preduzeli i, uz združenu akciju cijelog društva, doprinijeli uspješnoj borbi protiv širenja epidemije novog koronavirusa i rezultatima.

"Svjesni da se pitanja zaštite zdravlja građana i očuvanja privrede moraju istovremeno rješavati, UPCG poziva da se s istom energijom i odgovornošću što hitnije posvetimo rješavanju izazova i problema koje je ova situacija stavila pred crnogorske privrednike. Potezi koje sada budemo povlačili, biće od krucijalnog značaja ne samo za budućnost privrednika, već budućnost ukupne ekonomije Crne Gore", pšoručuju iz UPCG.

Naveli su da je, od uvođenja mjera NKT koje su predviđale zabranu rada za veliki broj privrednih subjekata, crnogorska privreda izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza.

"Oporavak privrede i normalizacija poslovanja podrazumijeva pokušaj da se izgubljeno nadoknadi u mjeri mogućeg, te suspenzija predmetnog člana za UPCG svakako predstavlja jedno od mogućih rješenja – naročito u kontekstu (ukoliko je bude) kakve takve turističke sezone. Dodatnu zabrinutost izazivaju i predstojeći državni praznici u maju i julu, koji će privrednicima iz sektora trgovine – pod uslovom da se zabrana obavljanja djelatnosti prethodno ukine – donijeti i nove neradne dane, a time i pripadajuće, prateće gubitke koji će usložiti i otežati njihovu inače tešku situaciju. U oba slučaja, i za privrednike iz sektora turizma i sektora trgovine, navedeno bi bila i svojevrsna prilika da im se pomogne u pokušaju konsolidacije poslovanja, a time i djelimičnog ublažavanja nenadoknadivog gubitka prihoda u periodu kada nisu radili", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je UPCG još 1. avgusta 2019. godine podnijela Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

"Imajući u vidu da se na odluku Ustavnog suda po navedenoj inicijativi još uvijek čeka, u UPCG smatramo oportunim da Ministarstvo ekonomije suspenduje primjenu istog - bar do trenutka donošenja odluke u ovom predmetu. Vjerujemo da bi ovakvo rješenje predstavljalo pozitivan impuls za privrednike iz sektora trgovine, akcentujući pri tome mikro i mala preduzeća, koja su naročito ranjiva i pogođena trenutnom situacijom. U UPCG insistiramo i na važnosti da predloženo rješenje bude usvojeno po hitnom postupku, budući da novonastala situacija ozbiljno prijeti opstanku privrednih subjekata i očuvanju radnih mjesta. Stoga je neophodno da nadležni, u trenutku kada epidemiološka situacija dozvoli „oživljavanje“ privrede, povuku konkretne, očekivane poteze koji će dozvoliti vraćanje poslovanja u tokove koji su važili prije krize izazvane novim koronavirusom", naveli su iz UPCG.

U saopštenu se takođe podsjeća da je Skupština Crne Gore u julu 2019. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

"Sporna odredba počela je da se primjenjuje sredinom oktobra 2019. godine. Iako je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i tada rezultirao velikim protivljenjem privrednika, posebno u smislu očekivanog gubitka po osnovu njegove primjene, aktuelna situacija u zemlji zahtijeva da se ovo pitanje što hitnije stavi na dnevni red, a time na vanredne okolnosti odgovori i vanrednim, očekivanim mjerama i potezima nadležnih", zaključuju u UPCG.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније