Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.L.B. ]

28. 04. 2020. 08:37 >> 19:02
8

RADUNOVIĆ

Budžetu će do kraja godine faliti do 400 miliona

Crnogorskom budžetu će do kraja godine nedostajati od 350 do 400 miliona eura, kazao je ministar finansija Darko Radunović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Radunović očekuje da u prvoj polovini maja na finansijskom tržištu obezbijedimo 250 miliona eura, za šta je već imaju garancije SB od 80 miliona.

"Pokušavamo da obezbijedimo i nove izvore finansiranja", naveo je Radunović. 

Ministar je kazao da su u prvom kvartalu zabilježeni dobri rezultati i ispunjen je plan punjenja budžeta.

"Međutim, za 20 dana aprila zabilježen je pad budžetskih prihoda od 22,3 odsto", kaže Radunović i dodaje da je u nominalnom iznosu to oko 29 miliona eura.

"Funkcionišemo u jednom neizvjesnom vremenu gdje ćemo imati smanjenje prihoda, a očekivanja su da povećamo izdavanja", naveo je Radunović.

Pad ekonomije od 4,9 odsto

Podsjetio je na projekcije MMF-a da će crnogorska ekonomija u ovoj godini zabilježiti pad od devet odsto.

"Ja se nadam da su te prognoze suviše pesimistične i u kontaktu sa njima pokušavamo da ih ubjedimo da to nije tako. Nažalost moramo prihvatiti činjenicu, a po našim evidencijama, to bi bio pad od 4,9 odsto", kazao je Radunović.

Dosadašnje mjere države, smatra da neće biti dovoljne.

"Da li je to dovoljno ja bih bio jako zadovoljan da jeste, ali plašim se da neće biti i da ćemo u trećem setu mjera morati da damo i nove olakšice", kazao je Radunović.

U ovoj godini ne očekuje inflaciju, moguće je, kaže da se to desi naredne godine.

"Ne plašim se toliko inflacije, koliko se plašim realnog pada BDP-a, to me mnogo više brine, a mnogo više me brine i deficit budžeta", naveo je Radunović.

Rebalans i nove mjere krajem maja

Ministar podsjeća da je na kraju 2019. javni dug Crne Gore bio 77 odsto BDP-a.  Ističe i da smo na kraju godine imali budžetske rezerve blizu 500 miliona.

"Taj javni dug, ako bismo ga umanjili za budžetsku rezervu jeste oko 67 odsto BDP-a", naveo je Radunović. Na međunarodnom tržištu očekuje i rast kamatnih stopa.

Do kraja maja, ministar, najavljuje rebalans bužeta i nove mjere podrške privredi.

"Izlazni paket mjera bi trebalo da definišemo krajem maja ili početkom juna. Tada ćemo vidjeti sa kojim mjerama ćemo sve ići prema privredi. Mislim da se u to moraju uključiti i banke", kazao je Radunović i dodao da sada banke moraju biti dio rješenja.

"Našoj privredi biće potreban duži rok, sa mogućim grejs periodom, jer nije realno očekivati da se sanacija problema izvrši u kratkom roku", ističe Radunović.

Penzije ostaju iste, plate...

Ministar Radunović kaže da neće biti smanjenja penzija, nije siguran za plate u javnom sektoru.

Podsjetio je da su već smanjene plate najvišim državnim funkcionerima.

"Da li ćemo morati nešto drugo da radimo, imajući u vidu ogroman broj uposlenih u javnom sektoru, ja u ovom trenutku ne mogu da se izjasnim", naveo je Radunović.

Ministar navodi i da za budžet najvažniji treći kvartal, te da bi bilo dobro ako bismo uspjeli da organizujemo turističku sezonu, što kako dodaje, nije lako.

"Od velikog značaja bi bilo da se u turizmu ostvari barem održivi prihod", naveo je Radunović. Problem je, navodi, i visoka uvozna zavisnosti naše ekonomije.

"Mi se moramo organizovati da sve ono što možemo proizvesti ovdje, a uvozimo, da ga proizvodimo u Crnoj Gori", naveo je Radunović.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније