Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi [ Mina ]

28. 04. 2020. 17:56 >> 18:24

UBCG I CBCG

Pregovori o dodatnim sredstvima za finansiranje privrede

Banke koje posluju u Crnoj Gori i Centralna banka (CBCG) pregovaraju sa međunarodnim institucijama, kao potencijalnim izvorima dodatnih sredstava, kojima će se podržati sljedeća faza finansiranja privrede kroz povoljne kreditne linije.

“Banke i CBCG su uveliko u procesu pregovaranja sa potencijalnim izvorima dodatnih sredstava u vidu međunarodnih institucija, kojim će podržati slijedeću fazu, održanje, oporavak i generalno finansiranje privrede kroz povoljne kreditne linije, uz grejs period i adekvatne cijene cijeneći svaki zahtjev klijenta pojedinačno”, saopšteno je iz Udruženja banaka (UBCG).

Iz UBCG su kazali da su dodatna sredstva bitna sa aspekta ročnosti.

Guverner CBCG, Radoje Žugić sa saradnicima i predstavnici svih poslovnih banaka u Crnoj Gori, danas su na sastanku razgovarali o do sada preduzetim mjerama povodom epidemije koronavirusa, očekivanjima privrede i mogućnostima banaka za maksimalno raspoloživu podršku privredi.

“Relaksacija od obaveza prema bankama prema privredi i stanovništvu je obezbjeđeno kroz moratorijum u trajanju do 90 dana, apliciranjem skoro 68 hiljada klijenata, ukupne vrijednosti preko 1,3 milijarde eura, što je skoro 26 odsto iznosa crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, kroz moratorijum, procjena ukupnog upumpavanja novih likvidnih sredstava u sistem je preko 150 miliona eura, uz sadašnju stopu odziva, u periodu od tri mjeseca.

“Navedena sredstva predstavljaju iznos kojim je poboljšan raspoloživi dohodak građana i privrede, korisnika kredita koji su se prijavili za korištenje moratorijuma, a na račun direktnog smanjenja likvidnosti banaka, odnosno raspoloživosti sredstava za poslovanje”, dodali su iz UBCG.

Konkretna reakcija banaka je i kroz novčanu podršku Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) od preko 600 hiljada eura i kroz medicinsku opremu još preko dva miliona eura od akcionara banaka.

Na sastanku je sagledana i uloga države u cilju postizanja optimalnih uslova za povlačenje sredstava, imajući u obzir dobru praksu koja je realizovana prije deset godina kada je bila aktuelna eksterno izazvana finansijska kriza.

“Pomenuo se i nedostatak nepostojanja garantnog fonda, koji bi bio poluga za jače finansiranje od banaka”, dodali su iz UBCG.

Iz UBCG su kazali da je CBCG svojim mjerama u tretiranju restrukturiranih kredita kao novih u bilansima banaka učinila kvalitetnu podršku.

“Ujedno, CBCG ubrzano radi na drugom setu mjera, koji će ubrzo biti predstavljen bankama”, navodi se u saopštenju.

Ukupni depoziti na nivou sistema, na kraju marta iznosili su 3,36 milijardi eura i u odnosu na isti prošlogodišnji period porasli su 3,6 odsto.

Likvidna aktiva na kraju prvog kvartala iznosila je 955 miliona eura i predstavlja 20,9 odsto ukupne aktive.

“Sistem normalno funkcioniše i ima kreditnu aktivnost i pored napora izazvanog moratorijumom gdje 1,3 milijarde eura kreditnih potraživanja u stanju mirovanja, kada je otplata u pitanju, nije vraćena u sistem”, rekli su iz UBCG.

Iz UBCG su naveli da je kreditna aktivnost banaka u martu ove godine za 129 miliona eura jača nego u istom mjesecu prošle godine.

“Od 1. marta do 23. aprila plasirano je novih 105 miliona eura, kojim je kreditirano 4,6 hiljada preduzeća i građana. Ovi podaci ukazuju na značajnu aktivnost banaka u periodu pandemije”, rekli su iz UBCG.

Iz UBCG su podsjetili da je Crna Gora prošla pošasti hiperinflacije, građanskog rata u okruženju i eksterno izazvanu finansijsku krizu 2008. godine.

“Tako ćemo i pandemiju. Izazov je ekonomski netipičan, a rezultate moramo praviti svi, ne podliježući laičkim i populističkim tumačenjima struke”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније