Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: M.M. ]

01. 05. 2020. 22:55 >> 22:52

TEHNOLOGIJE

Inovativne ideje na tržištu kapitala

Komisija za tržište kapitala pokrenula je regulatorni Sandbox, pravila o regulatornom okviru za finansijske inovacije, koji služi za pojednostavljivanje njihovog sprovođenja na tržištu kapitala.

Komisija za tržište kapitala, na posljednjoj sjednici, razmatrala je i usvojila pristup regulatornom Sandbox-u za dvije inovativne ideje u pružanju finansijskih usluga koje razvijaju kompanije iz Estonije.

Kako je saopšteno, inovativne ideje odnose se na testiranje i razvoj globalnog kliringa i saldiranja baziranog na DLT mreži koju razvija IGNIUM SB i digitalizaciju imovine i tokenizovane multilateralne trgovačke platforme koju razvija CoinMetro Group OU.

Iz Komisije za tržište kapitala kazali su da nove digitalne tehnologije pružaju značajne prednosti u pružanju finansijskih usluga, kao i u drugim sektorima realne ekonomije.

„Komisija je u vezi sa tim pokrenula regulatorni Sandbox - pravila o regulatornom okviru za finansijske inovacije, koji služi za pojednostavljivanje sprovođenja finansijskih inovacija na tržištu kapitala“, navodi se u saopštenju.

Cilj regulatornog okvira, kako su kazali iz Komisije, je da kompanijama omogući bolji pristup finansiranju, da smanje vrijeme potrebno za plasiranje proizvoda na tržište, uz smanjenje troškova, kao i da pruži odgovarajuće mehanizme zaštite korisnika novih proizvoda i usluga.

„Važan momenat primjene nove tehnologije su kadrovi. Komisija je u saradnji sa UDG Blockchain učionicom pokrenula cikluse edukacije o savremenim finansijskim tehnologijama, sa težištem na tehnologije dijeljenja baze podataka i sklopila sporazume o saradnji sa renomiranim partnerima iz Estonije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine“, dodaje se u saopštenju.

Iz Komisije za tržište kapitala kazali su da se digitalizacija prvo dešava u finansijskom sektoru i da su, u saradnji sa Centralnom bankom i Ministarstvom finansija, odlučili da naprave dublji prodor u najsavremenije finansijske tehnologije.

Kako su naveli, u tom kontekstu Komisija je organizovala pet ciklusa edukacije i mnoge druge okrugle stolove, posjete i istraživanja.

„Ciklusi edukacije organizovani su sa ciljem da na njima prisustvuju zaposleni u institucijama, da se neposredno upoznaju sa mogućnostima novih tehnologija na finansijskom tržištu i da se na toj promjeni bazira i razvoj naših institucija i kompanija“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније