Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.L.B. ]

06. 05. 2020. 07:31 >> 08:12
17

ZA AUTOPUT

Kinezi traže produženje roka i dodatna plaćanja

Izvjesno je da će izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar Boljare kasniti, a Kinezi su već uputili zahtjev za produženje roka i za dodatna plaćanja, kazao je direktor poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa Goran Vujović.

Vujović je u Jutarnjem programu TVCG naveo da je pandemija korona virusa okolnost koje se definitivno nije mogle predvidjeti.

"Ugovor prepoznaje klauzulu "više sile". Kineski izvođač se već obratio nama kao investitorima sa zahtjevom za produženje roka i dodatnim plaćanjima po njihovim razlozima, za koje oni smatraju da su cjelishodni", naveo je Vujović.

Objašnjava da će u ugovorenoj proceduri nadležni organ procijeniti opravdanost tog zahtjeva.

"Postoji ugovorni osnov, a o samoj opravdanosti ima mnogo faktora, od kojih su neki značajani za našu stranu, a to je da nije bilo proglašanje vanrednog stanja, da viša sila nije nastala Crnoj Gori...", navodi Vujović.

Kaže i da su radovi na samom autoputu usporeni.

"To je više izraženo na sekciji tri i četiri, odnosno na drugoj polovini autoputa gdje dominantno rade uposleni iz Kine. Na sekcijama jedan i dva, gdje rade domaći podizvođač, ti radovi su sve vrijeme bili prilično intenzivni. Dio uposlenih iz Kine se nije vratio što predstavlja problem", kazao je Vujović i dodaje da su pored korone još neki faktori uticali na dinamiku izgradnje.

Navodi i da u decembru i januaru, zbog zimskih uslova, neki radovi nijesu mogli da se izvode.

"Definitivno da ćemo zbog ove situacije imati prolongiranje roka završetka radova", naveo je Vujović.

Navodi i da je do sada ukupno odrađeno 88 odsto posla na autoputu. Tuneli su, što se tiče građevinskih radova, gotovo završeni. 

"Znači 99,7 samih građevinskih radova na tunelima je završeno", navodi Vujović.

Ističe da je od 20 mostova na glavnoj trasi, 18 spojeno.

"Na izgradnji autoputa trenutno je angažovano 1.080 zaposlenih, od toga 460 su kineski radnici", naveo je Vujović.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније