Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

06. 05. 2020. 08:30   >>  13:06

PODACI PORESKE UPRAVE

Naplaćeno 38 miliona eura poreza na dobit

Ukupna obaveza po osnovu poreza na dobit prijavljena do 15. aprila iznosila je 75,6 miliona eura, a zaključno sa tim datumom naplaćeno je 38,1 milion eura, kazali su iz Poreske uprave (PU).

Iz PU su Danu saopštili da je jedan dio obveznika iskoristio zakonom propisano pravo na umanjenje poreske obaveze od šest odsto prilikom blagovremene uplate cjelokupne dospjele obaveze.

"Prijavu poreza na dobit pravnih lica za prošlu godinu, zaključno sa 15. aprilom, podnijelo je 24,34 hiljade poreskih obveznika, dok je zaključno sa 23. aprilom tu zakonsku obavezu ispunilo 25,44 hiljade preduzeća", naveli su iz PU.

U skladu sa Zakonom o porezu na dobit pravnih lica, poreska obaveza dospijeva za uplatu pri podnošenju poreske prijave, pri čemu poreski obveznici imaju mogućnost i da je izmire u šest mjesečnih rata shodno Uredbi o odloženom plaćanju.

Kada je u pitanju pet najvećih prijavljenih iznosa poreza na dobit, oni iznose 3,5 miliona, zatim 1,65 miliona, 1,48 miliona, 1,43 miliona i 1,3 miliona eura.

"Kompanije koje su prijavile najveće iznose obaveze po osnovu poreza na dobit bave se proizvodnjom električne energije, monetarnim poslovanjem, izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada i proizvodnjom svježeg betona", precizirali su iz PU.

Poreski obveznici, za prošlu godinu prijavili su obavezu poreza na dobit u iznosu od 75,6 miliona, što je za 10,6 miliona, odnosno 16,3 odsto više u odnosu na 2018. godinu, koja je iznosila 65 miliona.

Iz PU su podsjetili na kontinuitet u rastu prijavljenih obaveza po osnovu poreza na dobit, imajući u vidu da je i zaduženje po prijavama za 2018. godinu bilo pet miliona eura iznad zaduženja za 2017. godinu.

"Ukupna bruto naplata poreza na dobit u prošloj godini iznosila je 75,13 miliona, što je šest miliona, odnosno devet odsto iznad ostvarenja iz 2018. godine", dodali su iz PU.

Ukupni dospjeli poreski dug po osnovu poreza na dobit na kraju prošle godine smanjen je za pet miliona u odnosu na stanje utvrđeno na kraju 2018. godine, čime je nastavljen trend smanjenja poreskog duga po osnovu te vrste poreza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније